DosyaManşetler

Windows 8.1’e dair bilmeniz gerekenler

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft Windows 8’in gelecek sürümü olan Windows 8.1’e dair detayları geride bıraktığımız aylarda kademeli olarak kamuoyuyla paylaşmış ve Windows 8.1’in yılın ilerleyen dönemlerinde yayınlanacak ücretsiz bir yazılım güncellemesi olduğunun altını çizmişti. Şirket Windows 8.1’i kapsamlı olarak ilk kez San Francisco’da düzenlediği geliştirici konferansı Build’de görücüye çıkardı ve işletim sisteminin ön izleme sürümünü de yazılımcıların test etmeleri için yayınladı.

windows-8-1-baslangic-ekrani-270613

Windows’un bu yeni sürümü 2012’nin ekim ayında yayınlanan Windows 8 ile birlikte veda eden Başlat butonunun geri dönüşüne de aracılık ediyor. Platformu yenileme çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilen değişiklikler, yapılan performans iyileştirmeleri ve yeni eklenen özellikler de güncellemenin parçalarını oluşturuyor. Şirket Windows 8.1’in hazırlanmasında kullanıcılardan gelen geri bildirimlerden faydalandığını daha önceden açıklamıştı. Windows 8.1’e dair bilmeniz gereken diğer özellikleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Windows 8.1 ne zaman yayınlanacak?

Microsoft Windows 8.1’in ön izleme sürümünü dün yayınladı. Windows 8 ve Windows RT için yayınlanan bu ön izleme sürümünü indirenler işletim sistemini test etmeye şimdiden başlayabilir. Windows 7 kullanıcılarının ise Windows 8.1 güncellemesini yüklemeleri için önce sistemlerini Windows 8’e yükseltmeleri gerekiyor. Windows 8.1’in tam sürümünün ise en erken Windows 8’in birinci yıl dönümünde yayınlanması bekleniyor.

Windows 8.1 Ön İzleme Sürümü’nü nereden indirebilirim?

Bunun için ilk olarak Windows 8.1 Ön İzleme web sitesini ziyaret etmek gerekiyor. Ne var ki, Windows 8.1 Önizleme sürümü ilk olarak ABD’de ikamet eden kullanıcılar için yayınlandı. Kısa süre içinde ABD dışındakilerin de önizleme sürümüne erişmesi bekleniyor. Kullanıcılar bu adres üzerinden Windows 8’in Windows Mağaza üzerinden 8.1 önizleme sürümünün yüklenmesine izin veren güncellemeyi indirebiliyor. Bilgisayar yeniden başlatıldığı zaman kullanıcıya Windows 8.1 Ön İzlemesi’ni yüklemeyi istemeyip istemediği soruluyor. ”Mağazaya git” seçeneğine tıklayanlar Windows Mağaza’daki Windows 8.1 sayfasına yönlendiriliyor. Bu sayfada ”İndir” seçeneği tıklandığında işlem başlıyor. İndirme işleminden önce kullanıcıların tablet veya bilgisayarlarındaki tüm belgeleri yedeklemelerinde fayda var. Güncelleme işlemi sırasında dil paketlerinden kaynaklanan bazı sorunların yaşandığı belirtilirken, Microsoft sıkıntının giderilmesi için çalışmalar yaptığını açıkladı.

Windows 8.1 yeni bilgisayarımda önceden yüklü olarak bulunacak mı?

Bu durum şu an için söz konusu olmasa da, Windows 8.1’in tam sürümünün yayınlanmasının ardından gerçekleşmesi fazlasıyla olası gözüküyor. Microsoft Windows 8 için düzenli güncellemelerin yolda olduğunu açıklarken, bu güncellemeler ücretsiz olacağı için şu anda Windows 8 işletim sistemli bir cihaz satın alanlar bu güncellemeleri indirebilecek.

Başlat butonu geri dönecek mi?

Kısmen. Windows 8.1 güncellemesi bir dönem ekranın sol alt köşesinin demirbaşı olan Başlat butonunu geri getirecek. Başlat butonu her zaman görünür olacak, ancak işlev bakımından daha önceki Windows sürümlerinden farklı olacak. Kullanıcıların butonu ortaya çıkarmak için fare ile etrafında gezinmesine gerek olmayacak, fakat uygulamalara erişim buton üzerinden sağlanmayacak.

Windows 8 Başlangıç Ekranı’ndan vazgeçiliyor mu?

Hayır. Başlangıç Ekranı Windows 8.1’de yerini koruyor. Özellikleri genişletilen ekran güncellemeyle birlikte daha fazla özelleştirme fırsatı sunacak. Windows 8.1’in Başlangıç Ekranı’nda yer alan kutuların boyutları için yeni seçenekler sunulması, kutuların yeniden düzenlenebilmesi ve grupların adlandırılabilmesi güncellemeyle gelen yenilikler arasında bulunuyor. Tek seferde birden fazla uygulama seçebilen kullanıcılar bu uygulamaları yeniden boyutlandırabilecek, silebilecek ve yeniden düzenleyebilecek. Windows 8.1’de kutuları yerinden oynatmak için kutuların üzerinde fare okunu basılı tutmak ya da sağa tıklamak gerekiyor. Başlangıç Ekranı’nı düzenlemek adına yeni indirilen uygulamalar da ilk etapta sadece uygulama görünümünde gösterilecek.

Farklı ekran boyutlarını destekleyecek mi?

Evet. Windows 8.1 hem aralarında Computex 2013’te tanıtılan Acer Iconia Tab W3’ün de bulunduğu cihazları hem de standart dizüstü bilgisayarları destekleyecek. 8.1 inç’lik bir ekran barındıran Iconia Tab W3’te Intel’in Atom serisi işlemcisi bulunuyor.

Windows 8.1 ile gelen yeni özellikler nedir?

Microsoft Build 2013 sırasında ilk gösterimini yaptığı bir reklam filmiyle yeni yazılıma ilişkin bazı özellikleri gözler önüne serdi. Şirket bu ayın ilk günlerinde Windows 8.1’e dair yarım saatlik bir ön izlemeyi de kamuoyuyla paylaşmıştı. Windows 8.1 ile gelen belli başlı yenilikleri aşağıda sıralanıyor.

Kutular

Halihazırda Windows 8 iki kutu boyutunu destekliyor. Windows 8.1 ile farklı boyutlarda kutuların kullanılması da mümkün hale geliyor. Başlangıç Ekranı’ndaki kutuların boyutlandırılmasında Windows Phone’dakine benzer bir yaklaşım izleme kararı alan Microsoft, daha büyük ve daha küçük olmak üzere iki yeni kutu boyutunu daha kullanıma sundu.

Windows 8.1’de Windows Mağaza

Microsoft’tan yapılan açıklamaya göre Windows Mağaza da Windows 8.1 ile geliştirilen unsurlar arasında yer alıyor. Yeni mağazada kullanıcılara mevcut mağazaya kıyasla daha fazla bilgi verileceği; en çok indirilen uygulamaların, yeni çıkanların ve kullanıcıya özel seçimlerin ana sayfada yer alacağı belirtildi. Uygulama güncellemeleri Mağaza’ya geldikleri andan itibaren arka planda yüklenirken, arama çubuğu da ekranın sağ üst köşesinde olacak.

PC Ayarları

Windows 8.1’de yer alan PC Ayarları menüsü kullanıcılara masaüstü modundaki Denetim Masası’na gitmeden cihazdaki bütün ayarlara ulaşma imkanını verecek. Kullanıcılar bu menü üzerinden ekran çözünürlüğünü değiştirebilecek, güç seçeneklerini belirleyebilecek, güncellemeleri gerçekleştirebilecek. Kısacası bu menü kullanıcılara cihaz üzerinde tam kontrol kurma imkanı verecek.

Arka plan ve Kilit Ekranı

Windows 8.1 geliştirilmiş kişiselleştirme seçenekleri sayesinde kullanıcılara daha fazla kişiselleştirme imkanı sunuyor. Kullanıcılara Başlangıç Ekranı’nın arka plan rengini değiştirme veya bir fotoğraf yerleştirme imkanı verilirken, Kilit Ekranı’nda da kullanıcının fotoğraflarından oluşan bir slayt gösterisi gösterilebilecek.

Arama

Windows 8.1’de ekran üzerinden sağdan sola doğru bir kaydırma hareketi yapıldığı zaman kullanıcıların karşısına, tıpkı Windows 8’de olduğu gibi, arama menüsü çıkarılacak. Ancak arama teriminin girişinin ardından verilen sonuçlar biraz farklılık taşıyacak. Windows 8.1’de Arama menüsü Bing tarafından sağlanan farklı kaynaklardan toplanan küresel sonuçlar zengin, okuması kolay, deril toplu bir görünümde gösterilecek. Kullanıcılar çevrim içi olmadıkları zaman ekranda sola doğru ilerleyerek yerel sonuçları görebilecek.

Ekranı yarı yarıya kullanan uygulamalar

Windows 8.1’de iki uygulamayı ekranı yarı yarıya bölerek aynı anda çalıştırmak mümkün olacak. Windows 8’de bu özellik mevcut olsa da ekran paylaşımında eşitlik bulunmuyor. Microsoft’tan yapılan açıklamada kullanıcıların ekranı iki uygulama arasında paylaştırabileceği, cihaza birden fazla ekranın bağlanması durumunda ekran başına üç uygulamanın gösterilebileceği, kullanıcıların bu ekranlarda farklı Windows Mağaza uygulamalarını aynı anda çalıştırabileceği ve bu esnada bir monitörde Başlangıç Ekranı’nın gösterilebileceği belirtildi. Yüksek çözünürlüklü ekranlarda kullanıcılar yanyana 3 ya da 4 uygulama çalıştırabilecek.

Internet Explorer 11

Yeni işletim sistemi Internet Explorer’ın yeni versiyonunu da beraberinde getirecek. Daha gelişmiş bir dokunma performansı sunacak olan IE11’de sayfalar daha hızlı yüklenecek. Kullanıcıların hoşuna gidecek yeni özellikler barındıracağı söylenen internet tarayıcısında kullanıcılara görünümle ilgili bazı düzenlemeler yapma imkanının verileceği ifade edildi.

SkyDrive’da yapılan iyileştirmeler

Windows 8.1’de yer alacak yeni SkyDrive uygulamasından kullanıcılar cihazlarındaki ya da buluttaki dosyalarına çevrim dışı olsalar dahi erişebilecek. Otomatik fotoğraf yüklemeleri ve SkyDrive’ı dosyalar için varsayılan konum olarak belirleme özelliğinin de Windows 8.1 ile birlikte gelmesi bekleniyor. Tüm cihazı SkyDrive üzerinde yedekleme imkanının verilmesi de yeni uygulamadan beklenenler arasında.

Daha iyi eş zamanlama

Kullanıcılar Windows 8.1 ile sahip oldukları bilgisayarlar arasında detayları daha iyi paylaşabilecek ve sekmeleri eş zamanlayabilecek. Microsoft’tan yapılan açıklamada Windows 8.1 ile birlikte Microsoft hesabıyla cihaza giriş yapan kullanıcıların karşılarında ”sihirli bir biçimde kişiselleştirilmiş” bir cihaz bulacakları belirtildi.

Yeni Microsoft uygulamaları

Microsoft Windows 8.1 ile birlikte yeni uygulamalarını da hazırlıyor. Şu ana kadar internete sızan detaylar yeni Ses Kayıt, kronomoetre ve Hesap Makinesi uygulamalarıyla heyecan verici bazı alarm özelliklerini işaret ediyor. Movie Moments isimli uygulama ve Apple’ın Mountain Lion’da devreye soktuğu ”Rahatsız Etme Modu”na benzer özellikler de beklenenler arasında yer alıyor.

windows-8-1-kronometre-270613

Kiosk modu

Bu mod ile Microsoft kullanıcıların cihazı sadece tek bir uygulama çalıştıracak biçimde kilitlemesine izin veriyor. Böylelikle Windows 8.1 işletim sistemli bilgisayarının kalabalık ortamlarda başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçiliyor.

Uygulamalar için yukarı kaydır

Windows 8.1’in daha önce internete sızan sürümlerine göre, uygulama listesini görmek için kullanıcıların ekran üzerinde yukarıya doğru kaydırma hareketi yapması yeterli olacak.

Fotoğraf Çerçevesi ve Kilit Ekranı’ndan kamera erişimi

Kullanıcılar Windows 8.1 işletim sistemli tabletlerini, tıpkı iPad gibi, aktif olarak kullanmadıkları zamanda bir fotoğraf çerçevesine dönüştürebilecek. Ayrıca Kilit Ekranı üzerinden cihazın kamerasını çalıştırmak da mümkün olacak. Windows Phone 8’de mevcut olan bu özelliğin tabletler için Windows 8.1’e de eklenmesi oldukça yerinde bir karar gibi gözüküyor.

Yeni sürücüler

Her ne kadar can sıkıcı olsa da kullanıcıların yeni sürücülere sahip olması oldukça önemli.

Gelişmiş dokunma desteği

Microsoft Windows 8.1 ile dokunma özelliklerine daha fazla odaklanacağını önceden doğrulamıştı. TechFest 2013’te yayınlanan ve Windows 8.1 için FreshPaint’in demosunu yapan videoda şirket dokunma deneyimini geliştireceğini açıkça belirtmişti.

Kamera uygulaması

Windows 8.1’de Paint uygulamasıyla birlikte Kamera uygulamasını da güncelleniyor. Uygulama kullanıcının deklanşör tuşuna basma anının öncesini ve sonrasını da yakalayacak ve kullanıcıların mükemmel bir kareyi kaçırmasının önüne geçecek.

Miracast desteği

Microsoft’tan TechEd Kuzey Amerika’da yapılan açıklamada Windows 8’in yerleşik Miracast desteğine sahip olacağı doğrulandı. Şirketten yapılan açıklamada kullanıcıların çalışmalarını Miracast uyumlu bir cihaz üzerinden Bluetooth veya NFC bağlantı seçeneklerini kullanarak gösterebilecekleri, ilerleyen dönemde Wi-Fi üzerinden de Miracast bağlantısının sağlanabileceği belirtildi.

NFC destekli yazdırma

Kullanıcılar Windows 8.1 işletim sistemli cihazlarını NFC destekli kurumsal bir yazıcıya dokundurarak çıktı alabilecek. Bu özellikten faydalanmak için yeni bir yazıcı almaya da gerek yok. Mevcut yazıcılara bir NFC etiketi ekleyerek bu destek aktif hale getirilebiliyor.

Wi-Fi Direct destekli yazdırma

Windows 8.1 kullanıcılarına ekstra herhangi bir sürücü veya yazılım kullanmadan Wi-Fi Direct destekli yazıcılara bağlanma imkanını sunacak.

Geniş bant bağlantı paylaşımı

Bu özellik sayesinde Windows 8.1 işletim sistemli mobil geniş bant özellikli PC ve tabletler bir Wi-Fi bağlantı noktasına dönüşecek. Böylelikle diğer cihazlar da bu cihazların bağlantısından faydalanarak internete bağlanabilecek.

Fare desteği

Microsoft Windows 8.1 ile işletim sistemini dokunmatik ekran olmadan kullanmayı da kolaylaştırdı. Kişiselleştirme özellikleri kapsamında fare hareketlerinin yeteneklerinde de değişiklik yapılabiliyor. Örneğin kullanıcılar fareyi ekranın köşelerine götürdükleri zaman tüm uygulamalar sayfasına veya bir önceki uygulamaya yönlendiriliyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER