Teknoloji

Windows 7’nin içerdikleri: arayüz rötuşları, netbook özellikleri, Media Center yenilikleri

Teknoblog.com – Microsoft, beklenen yeni işletim sistemi Windows 7’yi ilk kez bugün PDC etkinliğinde duyurdu. Yapılan duyuruyu geniş çaplı bir Windows 7 tanıtımı izledi.

Görünen o ki, Microsoft beta öncesi süreçte oldukça etkileyici bir iş çıkarmış.Çoklu dokunma gibi yeni nesil uygulamaları tek bir işletim sistemi altına toplamış. Üstelik bu yeni işletim sistemi, sistem kaynaklarını da sömürmeyecek gibi duruyor. Çünkü 1 GB RAM’li 1 GHZ işlemcili bir netbook, bu yeni işletim sistemini rahatlıkla çalıştırmış. İşte Windows 7 ile ilgili bazı notlar…

  • Açıkçası en önemli yenilik, yeni görev çubuğu gibi görünüyor. Daha önce ikonların yanında gördüğümüz belirleyici yazılar bu yeni işletim sisteminde yok. Uygulama kontrolleri ve seçenekleri için yeni hızlı erişim listeleri bulunuyor ve bunlara tek bir sağ tıklamayla erişmek mümkün. Örneğin Media Player’da çalma listelerini seçebilirsiniz. Ya da ikonlar üzerinde fareyi oynattığınız zaman, diğer tüm uygulama pencereleri şeffaflaşıyor, bu sayede hangi pencere ile uğraşmanız gerektiğini daha rahat görüyorsunuz.
  • Windows Vista’da sağ kenarda bulunan araçlar artık tamamen masaüstünde, kenar çubuğu kaldırılmış. Bu durum aslında sınırlı ekran yeri olan dizüstü bilgisayar kullanıcıları için iyi bir haber.
  • Pencere boyutunu ayarlama ve yönetme işlevi artık yarı otomatik şekilde gerçekleşiyor. Pencereyi ekranın tepesine sürükleyerek pencere boyutu maksimuma getirilirken, ekranın aşağısına doğru sürükleyerek tekrar eski haline getirebilir. Pencereyi kenarlara sürüklemek de pencereyi %50 boyuta göre otomatik olarak ayarlıyor.
  • Sistem tepsisi sadece göstermesi gereken öğeleri gösteriyor, diğer herşey saklı hale getirilmiş. Kontroller de belirli bir düzene konmuş.
  • Kullanıcı Hesabı Kontrolü ayarları daha da özelleştirilmiş, artık uygulamaya ve erişim seviyesine göre ayarlama yapılabiliyor.
  • Windows Vista’nın çoklu dokunma özellikleri HP TouchSmart PC’de gösterildi. Dokunma işlevinin daha rahat kullanılabilmesi için Başlat menüsü %25 daha büyük hale getirilmiş. Ayrıca büyük bir ekran klavyesi de bulunuyor.
  • Microsoft’un Windows 7’yi netbooklarda çalıştırma niyetini doğru çıkarır şekilde PDC’de bir gösteri yapıldı. Windows SVP’si Steve Sinofsky kendi kişisel dizüstü bilgisayarında Windows 7 çalıştırdı. İsimsiz bilgisayarda 1 GHz işlemci ve 1 GB RAM bulunuyor. İşletim sistemi ayağa kalktıktan sonra bile netbook hafızasının yarısı hala boşta tutuluyordu.
  • Windows 7, maksimum 256 CPU’lu sistemleri destekleyebiliyor.
  • Çoklu monitör yönetimi daha da geliştirilmiş, projektörler de düşünülmüş. Uzak Bilgisayar Bağlantısı özelliği birden fazla monitörle çalışabiliyor.
  • Media Center üzerinde de iyileştirmeler yapılmış. Arayüz Zune’unkine benzetilmiş. Video oynatma sırasında ortaya çıkan yeni bir Mini Rehber özelliği eklenmiş, ayrıca müzik çalarken ekran koruyucusu gibi çalışan albüm kapağı özelliği de unutulmamış.
  • Geliştiriciler için beta öncesi sürüm bugün dağıtıldı. İlk beta sürümün 2009’un başında çıkması bekleniyor. Piyasaya çıkış zamanı için kesin bir bilgi verilmedi, yani “Vista’dan üç sene sonra çıkması muhtemel” bilgisi dışında yeni bir şey yok.

Kaynak: Engadget

Video: Windows 7 çoklu dokunma özellikleri

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER