Teknoloji

Windows 7 yükseltme detayları ortaya çıkıyor

090212-win7upgrade-01-290-x-215Microsoft, 1 Temmuz 2009’dan sonra yeni bir PC alanlar için Windows 7’ye ücretsiz yükseltmeye imkan tanımayı planlıyor. Bu süreç ile ilgili ne zaman uygulamaya geçeceği ve katılacak olan üreticiler gibi detaylar henüz kesinleşmiş değil. Ancak ele geçen bazı bilgiler bu konuda ipuçları veriyor.

Windows XP’den Windows Vista’ya dönüşte izlenen yolun benzerinin uygulanması bekleniyor. Daha önce XP yüklü yeni bir bilgisayar alanlara hiç bir ek ücret ödemeden Vista’ya geçme imkanı tanınmıştı. Bu sayede yeni bir işletim sistemi çıkmadan önce bilgisayar satışlarının düşmesi önlenmişti. Microsoft bunu “Windows 7 Teknik Garanti Programı” olarak adlandırsa da, süreç aslında Windows 7 Yükseltme Programı gibi duruyor. Windows tabanlı bilgisayar üreten bütün kullanıcıların bu programa katılması zorunlu değil, ancak çoğu müşterinin satın alacakları bilgisayarda ücretsiz Windows yükseltme etiketi arayacağını düşünecek olursak birçok şirket bu programa dahil olacaktır.

Sürüm yükseltmelerinin birebir olması planlanıyor. Yani Vista Home Premium kullanıcısı Windows 7 Home Premium’a yükseltme yapabilecekken Vista Ultimate kullanıcısı da Windows 7 Ultimate’e geçebilecek. Benzer şekilde, 32-bit ve 64-bit versiyonları da aynı versiyonlara yükseltilecek, 32-bitten 64-bite geçişler mümkün olmayacak. Sıfırdan kurulumda bu mümkün olacak. Geçerli bir Vista lisansı olup da XP ile çalışan sistemler için de Windows 7’nin sıfırdan kurulumuna izin verilecek.

İlgili — TechArp

İLGİLİ HABERLER