Teknoloji

Windows 7’nin kullanım oranı tekrar düşmeye başladı

microsoft windows 7

Windows 7 için verilen resmi destek süresi yakında sona erecek. Son rakamlar, işletim sisteminin beklenen belirgin kullanıcı kaybını sonunda yaşadığını gösteriyor. Windows 7’nin kullanım oranında şubat ayında küçük bir artış yaşanmış ve bu da kafaları karıştırmıştı. Netmarketshare‘in açıkladığı son veriler, mart ayında Windows 7’nin kullanım oranının yeniden gerilemeye başladığını gösteriyor.

Windows 10, 2018’in son aylarında Windows 7’yi geride bırakmayı başarmış ve en çok kullanılan işletim sistemi hâline gelmişti. 2018’in aralık ayının rakamlarına göre; Windows 10’un kullanım oranı yüzde 39.22 olmuş, Windows 7’nin kullanım oranı ise yüzde 36.9’a düşmüştü.

Microsoft ocak ayında Windows 7’ye verilen desteğin 14 Ocak 2020 itibarıyla sonlandırılacağını duyurmuştu. Bu da söz konusu tarihin ardından ücretsiz güvenlik yamalarının yayınlanmayacağı, ancak belli bir ücret ödeyen kurumsal müşterilerin güvenlik desteği alacağı anlamına geliyor. Bu açıklamaya rağmen, Windows 7’nin kullanım oranı şubat ayında yüzde 38.41’e yükselmişti.

Ancak bu artışın ömrü fazla uzun olmadı. Windows 10’un kullanım oranı şubat ayında yüzde 43.62’yi görürken, Windows 7’nin kullanım oranı yüzde 36.52’ye geriledi. Düşüşün oranının hatırı sayılır olması ve Windows 7’nin bireysel kullanıcılara vadedeceği bir şeyin kalmaması, uzun süredir beklenen anlamlı düşüş döneminin sonunda başladığını gösteriyor. Windows 7, sonunda yerini yavaş yavaş Windows 10’a bırakıyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER