Teknoloji

Windows 3.1 oyunlarını internet tarayıcınız üzerinden oynayabilirsiniz

windows 3.1

Internet Archive, geçmişe ait dijital içerikleri toplamak ve bu içerikleri depolamak için uzun yıllar harcadı. Herhangi bir kâr amacı bulunmayan organizasyon, milyonlarca web sayfası, makale, video ve ses kaydının yanına son zamanlarda oyunları da ekliyor. Geçtiğimiz yıl 2 bin 400 DOS oyununu tarayıcı üzerinden oynamayı mümkün kılan Internet Archive, şimdi aynı desteği Windows 3.1 oyunları için de sunuyor.

Organizasyon, Windows 3.1 Yazılım Kütüphanesi’ne 1000’den fazla program ekleyerek ilgili süreci başlattı. Eklenen programların önemli bir kısmını oyunlar oluşturuyor. Taipei ve Ski Free, söz konusu oyunlar arasında ön plana çıkıyor.

Ancak kütüphanede tarayıcı üzerinden oynanabilecek çok sayıda paylaşıma açık yazılımın bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. “Windows Showcase” adını taşıyan özel koleksiyon ise 20 yıl öncesine ait en popüler oyun ve programlardan bazılarını bir araya getiriyor.

Boris Gjenero tarafından geliştirilen EM-DOSbox emülatörü sayesinde geniş oyun ve program arşivini, internet tarayıcısı üzerinde çalıştırmak mümkün hâle geliyor. Gjenero’nun aracı, Windows yürütüm sürelerini JavaScript kodlarına dönüştürüyor. Internet Archive’ın Windows koleksiyonunu yeni oyun ve programlarla genişletmesi bekleniyor.

Windows 3.1, 1992’nin nisan ayında Windows 3.0’ın takipçisi olarak yayınlanmış ve 1994’te Windows 95 yayınlanana kadar tabir-i caizse hüküm sürmüştü. Bu süreçte işletim sisteminin başka versiyonları da yayınlanmıştı. MS-DOS tabanlı platforma önemli iyileştirmeler getiren işletim sistemi, daha dengeli bir performans sunması ve multimedya desteğini genişletmesiyle dikkat çekmişti.

İLGİLİ HABERLER