Teknoloji

Windows 11’e Android uygulamaları elle yüklenebilecek

windows 11 android

Windows 11 kullanıcıları Android uygulamalarını işletim sistemine yan yana yükleme olanağına sahip olacak. Bu bilgi öncelikle Microsoft’ta çalışan bir mühendis tarafından verildi. Böylelikle Microsoft’un Amazon’un Appstore uygulama mağazası üzerinden Android uygulamalarını Windows 11’e getireceğini duyurduğunda akla gelen en büyük sorulardan birinin yanıtı da verilmiş oluyor.

Anlaşılan o ki, Windows 11 dağıtıma çıktığında, yalnızca Amazon Appstore’da sunulan uygulamalara bağlı kalmayacaksınız. Bu, aynı zamanda Windows’ta Android uygulamalarını çalıştırmanın nasıl işleyeceği hakkında bazı yeni soruları da gündeme getirecektir. Örneğin, elle yüklenen bir uygulamanın nasıl çalıştırılacağı veya yükleme işleminin nasıl olacağı henüz belli değil.

Chrome OS teknik açıdan elle yüklenen uygulamaları da çalıştırabiliyor, ancak Linux’u etkinleştirmeyi ve bazı komut satırı işlerini yapmayı içerdiğinden süreç tam olarak kolay değildir. The Verge sitesi, Microsoft’a Amazon Appstore dışından Android uygulamalarının çalıştırmanın nasıl olacağını sorduğunda; kullanıcıların Microsoft Store’da Android uygulamalarını bulabileceği ve bunları Amazon Appstore üzerinden edinebileceği şeklinde bir cevap aldı. Ayrıca şirket ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi paylaşacağını belirtti. Yani, şu anda daha önce paylaştığından daha fazla bilgi vermedi.

Eğer Microsoft, Amazon’un Appstore’u yerine Google’ın Play Store’unu işin içine dahil etseydi, uygulamaları Windows’a elle yükleme arzusu o kadar güçlü olmazdı. Herhangi bir uygulama mağazasına sahip olmak, Windows kullanıcılarına daha önce bilgisayarlarında çalıştıramadıkları birçok programa erişim izni verecek olsa da, Amazon’un uygulama kataloğunda bazı önemli eksiklikler var. Bir Windows kullanıcısı Snapchat veya Apple Music’in Android sürümünü çalıştırmak isterse, bunları Amazon’un mağazasında bulamayacaktır., bunları Amazon’dan alamazdı.

Uygulamaları elle yüklemek bu sorunu çözmeye yardımcı olsa da, beraberinde yeni endişeler de getiriyor. Öncelikle, kullanıcılar bu uygulamaları nereden edinecek? Snapchat gibi ücretsiz uygulamalarda korsanlıkla ilgili endişeler olmamasına rağmen, bir APK yükleme yeteneği, insanların ücretli uygulamaları yasal olmayan uygulama depolarından ücretsiz olarak edinmelerine izin verebilir.

Ayrıca güvenlik tarafında elle yüklemenin getireceği şüpheler olacaktır. Windows’un, Google’ın halihazırda Android’de oluşturduğu bir özellik olan, potansiyel olarak kötü niyetli davranışlar için elle yüklenen uygulamaları tarama yeteneğine sahip olup olmayacağını bilmiyoruz.

Microsoft’un Windows 11 yüklü sistemlerde Android uygulamalarını çalıştırmanın gerçekte nasıl olacağı konusunda hâlâ ele almadığı pek çok nokta olduğu açık. Buna rağmen söz konusu Android uygulamalarını Windows 11’de çalıştırmak olduğunda Amazon’un Appstore’u ile sınırlı kalınmayacak olmasına dair bir doğrulama gelmesi memnun edici.

Microsoft’un yakında Android uygulamalarının tam olarak nasıl çalışacağı konusunda daha fazla ayrıntı paylaşmaya başlayacağını umuyoruz. Böylece şirket, muhtemelen bu yıl içinde özellik herkes için kullanıma sunulmadan önce, hem Windows kullanıcıları hem de Android geliştiricilerinden geri bildirim alabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER