Teknoloji

Windows 11’de Android Alt Sistemi desteği son buluyor

windows 11 android

Microsoft, Windows 11 işletim sistemi içinde yer alan Android alt sistemine (Windows Subsystem for Android™️ – WSA) yönelik desteğini 2025 yılında sonlandıracağını açıkladı. Yaklaşık üç yıl önce, Windows 11 ile birlikte Amazon Appstore üzerinden Android uygulamalarını Windows’a getireceğini duyuran yazılım devi, bu sistemin 5 Mart 2025’ten itibaren kullanımdan kaldırılacağını belirtti.

Windows 11 ve Android entegrasyonunun sonu

Microsoft tarafından yayımlanan yeni bir destek dokümanında, “Microsoft, Windows Subsystem for Android™️ (WSA) için desteği sonlandırıyor.” ifadesine yer verildi. Bu kararla birlikte, Windows üzerinde Amazon Appstore ve WSA’ya bağlı tüm uygulama ve oyunların desteği 5 Mart 2025 tarihinden itibaren sona erecek.

Eğer şu anda Amazon Appstore’dan Android uygulamalarını kullanıyorsanız, desteğin sona erme tarihinden sonra bu uygulamalara erişim sağlamaya devam edebileceksiniz. Ancak Microsoft, Android alt sistemini gelecek yıl kullanımdan kaldırdığında, yeni uygulamaları indiremeyeceksiniz. 6 Mart’tan itibaren Windows 11 kullanıcıları, Microsoft Store üzerinden Amazon Appstore veya ilgili Android uygulamalarını arayamayacak.

Microsoft’un bu kararı, geçtiğimiz yıllar boyunca Windows Subsystem for Android’i sürekli güncellemesi sonrasında sürpriz olarak karşılandı. Amazon, Windows 11 üzerinde Amazon Appstore için “geliştiriciler ve müşteriler için sorunsuz bir destek sonu deneyimi” sunacaklarını belirtti. Amazon’a göre, geliştiriciler 5 Mart 2024’ten sonra Windows 11’i hedef alan yeni uygulamaları sunamayacak, ancak mevcut bir uygulamaya sahip geliştiriciler, Amazon Appstore on Windows 11 tamamen sonlandırılıncaya kadar uygulama güncellemeleri sunmaya devam edebilecek.

Windows 11’de Android uygulamalarının sunulması, Microsoft’un Apple’ın M1 çipleri ve macOS’ta iOS uygulamalarının çalıştırılmasıyla kaydettiği ilerlemeye bir yanıt gibi görünüyordu. Microsoft, Amazon ile ortaklık kurdu ancak resmi olarak Google Play Store’a erişim olmadan, Windows’ta popüler Android uygulamalarını kolayca indirme deneyimi her zaman eksik kaldı. Bu durum, Microsoft’un Windows 11’deki Android uygulamalarını tamamen kaldırma kararı almasının büyük bir nedeni olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER