Teknoloji

Windows 10’un yeni ön izleme sürümü Spartan olmadan yayınlandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-cortana-190315

Microsoft Windows 10’un yeni bir ön izleme sürümünü, söz konusu sürüm internete sızdıktan birkaç gün sonra yayınladı. Bir önceki ön izleme sürümünün yayınından yaklaşık iki ay sonra gerçekleşen bu yeni dağıtımda en büyük beklenti Microsoft’un iki ay önce tanıtımını gerçekleştirdiği Windows 10’un yeni internet tarayıcısı Spartan olacak. Ne var ki, Spartan kod adlı internet tarayıcısı bu yeni ön izleme sürümünde yer almıyor.

Aslında Microsoft bu yeni sürümde Spartan’ın yer alacağı sözünü vermişti, ancak görünüşe göre şirketin bu hedefi ıskalandı. Spartan’ın dışında yayınlanan yeni ön izleme sürümü daha çok küçük oynamaları ve kullanıcı arayüzü değişikliklerini içeriyor.

Başlat menüsü şeffaflık efektlerini kazanırken uygulamaların nasıl gösterileceği, sürüklenip bırakılacağı, organize edileceği noktasında da bazı iyileştirmeler göze çarpıyor. Windows 10’un yeni özelliklerinden bir tanesi olan sanal masaüstlerinde sürükle-bırak hareketi de destekleniyor, uygulamalar bir masaüstünden diğerine taşınabiliyor. Ayrıca bir sanal masaüstünde sadece çalışan pencere görev çubuğunda gösterilecek, bu da yeni özellikle ilgili oluşabilecek kafa karışıklıklarının önüne geçecek.

Cortana daha önceki sürümle birlikte ABD’deki ön izleme kullanıcılarına sunulmuştu. Microsoft yeni ön izleme sürümüyle birlikte sanal asistanın kullanımını Çin, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’ya da açıyor.

Öte yandan Microsoft Wi-Fi ağlarına bağlanırken kullanılan ağ bağlantıları arayüzünde de oynamalar yapıyor, ağlara hızlı şekilde bağlanmak için çeşitli iyileştirmeler sunuyor. Fotoğraflar uygulamasında da yapılan bazı geliştirmeler mevcut. Bunların arasında OneDrive fotoğrafları için Canlı Kutucuk desteği, RAW format desteği ve gezinti için klavye kısayolları bulunuyor.

Microsoft bu son Windows 10 ön izleme sürümünde kapasitif kalem desteğini de iyileştiriyor. Yeni bir yazı girişi tuvali kısa metin girişleri için optimize ediliyor, düzenleme seçenekleri de yanı başında görüntüleniyor, böylelikle o alana da kalemle daha kolay ulaşılabiliyor. Bu küçük eklentiler Windows 10’un nereye doğru ilerlediğini gösterme açısından önemli birer gösterge niteliğini taşıyor.

Mevcut Windows 10 ön izleme kullanıcıları Ayarlar altında bulunan güncellemeler bölümüne giderek yeni sürümü indirebilirler.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER