Teknoloji

Windows 10’da Linux GUI ve Windows uygulamaları aynı anda çalıştırılacak

windows linux gui

Microsoft Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) desteğini GUI uygulama desteği ve GPU donanım hızlandırma gibi özelliklerle önemli oranda iyileştirmeyi vadediyor. Yazılım devi bu ay içinde yayınlanacak WSL versiyon 2 ile birlikte eksiksiz bir Linux çekirdeğini ekliyor. Şimdiyse normal Windows uygulamalarıyla birlikte çalışacak Linux GUI uygulamalarını desteklemeyi planlıyor.

Bu destek, Windows kullanıcılarının X11 yönlendirmesini kullanmasına ihtiyaç duyulmadan sunulacak. Bu destek daha çok normal Windows uygulamalarının yanında entegre Linux geliştirme ortamlarını çalıştırma ihtiyacını duyan geliştiriciler için sunuluyor.

Daha önce üçüncü taraf X sunucusuyla Linux GUI uygulamalarını Windows içinde çalıştırmak mümkün oluyordu. Ancak zayıf grafik performansı her zaman bir sorun teşkil ediyordu. Microsoft bunu da çözmeyi vadediyor. Windows 10 çok yakında Linux araçlarıyla GPU donanım hızlandırma için gerekli desteği de bünyesine ekleyecek. Bu, daha çok aynı anda birden fazla platformu çalıştırma veya yapay öğrenme ve yapay zekâ modellerinin eğitilmesi gibi geliştirme senaryolarına odaklanan bir işlev olacak.

GPU donanım hızlandırma önümüzdeki birkaç ay içinde Hızlı Halka içindeki Windows 10 Insider test kullanıcıları tarafından görülecek. Microsoft Linux GUI uygulama desteğinin çıkış zamanıyla ilgili olarak daha sonra detaylı paylaşım yapmayı planlıyor.

windows linux gui

Tüm bu en son Linux ilerlemeleri Windows makinelerini bir geliştirme aracı olarak kullanmayı hedefleyen geliştiricilere hitap ediyor. Microsoft, son yıllarda Windows’ta WSL ile ilgili birçok iyileştirme gerçekleştirdi. Dört yıl önceki Build etkinliğinde sürpriz biçimde Windows’a Bash kabuğunu eklemişti. Geliştirici camiası birçok araçta doğrudan destek sunan Linux için Windows Alt Sistemi’ni de benimsedi.

Microsoft daha önce Windows 10’da yerel OpenSSH desteği eklemişti. Windows Mağaza’da Ubuntu, SUSE Linux ve Fedora gibi Linux dağıtımları sunulmaya başlandı. Geçen yıl ise Microsoft’un Windows Terminal komut satırı aracı da ön izleme olarak çıkmıştı. Bu hafta içinde 1.0 ile genel dağıtım seviyesine çıkıyor. Ayrıca Microsoft, Windows 10’daki Dosya Gezgini aracında da Linux dosya entegrasyonunu geliştiriyor.

WSL 2 ve tüm bu yeni GPU geliştirmeleriyle birlikte çeşitli WSL sorunlarına çözüm bulunması amaçlanıyor. Microsoft WSL’in orijinal versiyonunda uyumluluk ve dosya giriş çıkış performansıyla ilgili bazı sorunlar yaşamıştı. Bu ayın sonlarına doğru Windows 10’a gelmesi beklenen WSL 2 geliştirilirken de, temel odak noktaları bunlar oldu.

İLGİLİ HABERLER