Teknoloji

Windows 10 Yıl Dönümü Güncelleştirmesi bazı web kameralarını bozdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows 10Microsoft, Windows 10 Yıl Dönümü Güncelleştirmesi ile ilgili olarak hem tüketicilerden hem de işletmelerden, bu güncellemenin bazı üçüncü taraf USB kameraların çalışmasını olumsuz etkilediğine dair şikayetler alıyor.

2 Ağustos tarihinde yayınlanan güncellemenin özellikle H.264 ve MJPEG gibi iki önemli video sıkıştırma formatına olan desteği bitirdiği söyleniyor. Microsoft odaklı bir blog olan Thurrot.com’a göre, bu değişiklik güncelleme sonrasında web kameralarına daha fazla şekilde doğrudan erişim imkanı kazanan belirli Windows uygulamalarının performans sorunları yaşamasının önüne geçmek için yapıldı.

Şimdi milyonlarca Windows kullanıcısı, Microsoft’un sahibi olduğu Skype üzerinden görüntülerini aktarmaya çalışırken bile web kameralarının donduğunu fark ediyor. Bu sorunun Logitech gibi büyük çevresel arabirim aygıt üreticilerinin web kameralarına kadar birçok popüler ürünü etkilediği belirtiliyor. Yazılım tarafında ise söz konusu kodlayıcılara bağlı olan birçok uygulama ve servis olumsuz şekilde etkileniyor.

Microsoft, Gizmodo sitesine gönderdiği açıklamada, Windows 10’un şimdiye kadar çıkmış Windows versiyonları içinde en yüksek müşteri memnuniyetine ulaşan versiyon olduğunun altını çiziyor. Bununla birlikte Yıl Dönümü Güncelleştirmesinin çeşitli sorunlara da yol açtığı kabul ediliyor. Şirket, Windows 10 Yıl Dönümü Güncelleştirmesi yayınından sonra beklenmeyen davranışlarla ilgili az sayıda da olsa haberlere rastladığını dile getiriyor. Yazılım devi, mühendislik ve müşteri destek birimlerinin tüm şikayetleri teker teker incelediğini ve gerekli gördüğü durumlarda hataları gidermeye yönelik ipuçları sunduğunu da ekliyor.

Microsoft’un Windows Kamera ekibi destek taleplerine dayanarak hasar kontrolü gerçekleştiriyor. Thurrott.com, resmi düzeltmenin Eylül sürümüne yetişebileceğine dikkat çekiyor. Ne var ki, söz konusu düzeltmenin sadece MJPEG format desteğini eski hâline getirebileceği söyleniyor. Bu durumda H.264 kodlayıcısını temel alan web kameralarını kullananların biraz daha beklemesi söz konusu olabilir. Eğer son zamanlarda Windows 10 Yıl Dönümü Güncelleştirmesini yüklediyseniz, 10 gün içinde Windows işletim sisteminin bir önceki versiyonuna geri dönme imkanınız bulunuyor.

Teknik deneyimi fazla olan kullanıcılar için, Thurrott.com sitesine katkıda bulunanlardan olan Rafael Rivera, web kamerası donma sorunlarını çözdüğü görülen alternatif bir çözüm yayınladı. Ancak bu çözümün uygulanabilmesi için Windows Kayıt Defteri üzerinde bazı değişiklikler yapmak gerekiyor:

https://twitter.com/WithinRafael/status/766698660608348161

İLGİLİ HABERLER