Teknoloji

Windows 10 test sürümü kullanıcıların indirilmesine sunuldu

windows 10 Microsoft, geçen hafta Build etkinliğinde yeni Windows özelliklerini duyurduktan çok kısa bir süre sonra Windows 10 için yeni bir test sürümü yayınladı. Bu test sürümünün en önemli yenilikleri arasında Ubuntu’daki Bash kabuğunun Windows 10’da çalışması bulunuyor. Test kullanıcıları bu önemli Windows 10 yeniliğini test etmeye başladılar. Windows 10’un 14316 numaralı test sürümü bash kabuğunu da içeriyor ve bu, geliştirici modu etkinleştirilerek yüklenebiliyor.

Bash’in yanı sıra Microsoft bazı yeni Cortana özelliklerini de Windows 10’un en son test versiyonuna ekliyor. Bunlar Windows 10 Mobile ve Android telefonlarında çalışıyor, düşük pil seviyesi bildiriminin PC’de de gösterilmesini sağlıyor. Microsoft Cortana üzerinden telefonu bulma özelliğini Android’e de getiriyor, Cortana telefonun zil sesini çaldırarak konumunu bulmayı sağlıyor. Harita yol tarifleri de doğrudan PC’den telefonlarla paylaşılabiliyor, ancak bildirimlerin hepsinin PC’de gösterilmesi gibi bir imkan şu an için bilinmiyor.

Microsoft yeni Edge tarayıcı eklentilerini de test sürümüyle birlikte denemeye sunuyor. Adblock reklam engelleme eklentisi daha fazla şekilde bekleniyor olsa da, OneNote Clipper ve Pinterest için Pin It butonu gibi iki yeni eklenti de ilk Edge eklentileri arasına katılıyor. Ayrıca yeni Skype uygulaması da PC’ler için hazırlanan en son sürümüyle bu ön izleme paketinde bulunuyor.

windows 10Bu yeni sürümle birlikte görsel arayüz anlamında da bazı değişiklikler görülüyor. Emojiler Microsoft’un tasarım diline ve Unicode standardına, yeni cilt renkleri ile birlikte daha uyumlu hâle getiriliyor. Ayrıca hesap makinesi, Mağaza, Alarmlar ve ayarlar için de koyu mod destekleri bulunuyor. Yeni koyu mod tüm uygulamalara uygulanabilir olmayacak, geliştiriciler ise kendi uygulamalarının arayüzlerini koyu renkli temayla uygun düşecek şekilde ayarlayabilecek. Diğer arayüz değişiklikleri arasında yeni bir güncelleme süreci deneyimi, bir pencereyi tüm sanal masaüstlerinde bulunacak şekilde sabitlemek de bulunuyor.

windows 10

Eğer bir Windows Insider kullanıcısıysanız, en son sürümü Windows Güncelleme bölümünden indirebilirsiniz. Microsoft bu değişiklikleri önümüzdeki yaz aylarında Windows 10 Yıldönümü güncellemesinin bir parçası olarak sunmayı planlıyor.

 

İLGİLİ HABERLER