Teknoloji

Windows 10 ve Qualcomm Snapdragon 835’in birleşimi etkileyici sonuçlar vermiyor

windows 10 snapdragon 835Microsoft’un ARM tabanlı cihazlara Windows 10 yerleştirmek için hazırlık yaptığı biliniyor. Şirket bu konudaki hazırlıklarında özellikle Qualcomm Snapdragon 835’in üzerine yoğunlaşıyor. Şirket bu çalışmaların bir akıllı telefona dönüşme ihtimalini ise yalanlamıştı.

İnternete sızan bir Geekbench benchmark testi sonucu, Microsoft’un kararının yerinde olduğunu düşündürüyor. Snapdragon 835 işletim sistemli bir Windows 10 bilgisayara ait benchmark sonucu, Snapdragon 835 ile Android’in birleşiminin verdiği sonuçların altında kalıyor.

Windows genel hatları itibarıyla x86 mimarili işlemcilere uygun bir işletim sistemi. Özellikle mobil cihazlar için başka işlemci mimarilerine yönelik denemeler yapılsa da, bu denemeler arzu edilen sonuçları vermemişti. Özellikle Windows RT ile ARM tabanlı işlemcilere yönelik girişim, Microsoft için adeta “hezimet” ile sonuçlanmıştı.

Ancak ARM mobil cihaz işlemcilerinde en çok tercih edilen mimari olmasının dışında da avantajlara sahip. ARM tabanlı yongaların daha küçük olması, daha az güce ihtiyaç duyması, enerji tüketimi bakımından verimli olması ve en az giriş sınıfı x86 işlemciler kadar güçlü olması, ARM’nin başlıca avantajları arasında bulunuyor. Bu avantajlar nedeniyle Microsoft, Windows için ARM’den kolay kolay vazgeçemiyor. Qualcomm ile yapılan işbirliği, şirketin bu yönde attığı adımların en yenisi olma niteliğini taşıyor.

Windows 10 ile Snapdragon 835’in uyum sağlaması zaman alacak gibi görünüyor

Ancak Geekbench aracılığıyla yapılan benchmark testinin sonuçları, bu çalışmaların şimdilik pek de parlak sonuçlar vermediğini gösteriyor. Snapdragon 835 işlemci taşıyan Windows 10 işlerim sistemli bir bilgisayar; testte tek çekirdekte 1202, çok çekirdekte ise 4263 puan aldı. Android cihazlar ise aynı yonga ile tek çekirdekte 2200, çok çekirdekte ise 7700 puan alabiliyor. Microsoft’un Snapdragon yongalarını Windows 10’a entegre etmesi zaman alacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER