Teknoloji

Windows 10 diğer işletim sistemleriyle uyum içinde olmayabilir

windows-10-logo-021014

Microsoft, Windows 10 ile birlikte işletim sisteminin yönetimi konusunda farklı bir anlayış geliştirmişe benziyor. Şirket geçtiğimiz hafta korsan Windows sürümlerinin de Windows 10’a yükseltilebileceğini açıklamış, ancak daha sonra yeni işletim sisteminin tüm özelliklerinden faydalanmak isteyenlerin Windows Mağaza’yı ziyaret etmesi gerektiğinin altını çizmişti. Görünen o ki, Microsoft Windows 10 ile birlikte bir grup bilgisayar kullanıcısını daha aforoz edecek bir uygulamaya daha gidecek ve kullanıcıların cihazlarında çifte işletim sistemi kullanmasının önüne geçecek. Çin’de gerçekleştirilen sunuma ait slaytlar, Microsoft’un cihaz üreticilerine Secure Boot özelliğinin devre dışı bırakılmasının önlenmesi için izin vereceğini gösteriyor.

Secure Boot özelliği teoride işletim sistemlerinin zararlı ve sertifikasız versiyonlarının kullanıcıdan habersiz yüklenmesini önlemeye yarıyor. Bu özellik kulağa ilk etapta oldukça mantıklı gelse de, cihazlarına Linux ve türevi bir işletim sistemini daha kurmak isteyenler için somut bir engel oluyor. Windows 8’de Microsoft, cihazlarına “Windows 8 için tasarlanmıştır” damgasını yerleştirmek isteyen üreticilere Secure Boot’u devre dışı bırakılmasına izin verme zorunluluğu getirmişti.

Ancak geçtiğimiz hafta Çin’de gerçekleştirilen sunuma ait bir slayt, Windows 10’da şirketin aynı yaklaşım içinde olmayacağını ortaya koyuyor. Microsoft’un bu konuda bağlayıcı bir karar almaması ve Secure Boot’un akıbetini tamamen cihaz üreticilerinin eline bırakması işlerin seyrini değiştiriyor. Microsoft’un mobil cihazlarda Secure Boot’un kapatılmasına kesinlikle izin vermeyeceği, ancak masaüstünde tercihi üreticilere bırakacağı söyleniyor. Üreticilerin önemli bir kısmının da Secure Boot’un kapatılmasını önleyeceği düşünülüyor.

windows-10-secure-boot-230315

Microsoft’un Windows 10 ile izleyeceği bu yaklaşım insanları pek şaşırtmasa da, durumun Linux kullanıcıları için tamamen bir yıkım olmadığını belirtmek gerekiyor. Ubuntu ve Fedora gibi bazı Linux türevlerinin Secure Boot açık olsa bile çalışabildiğini belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER