Teknoloji

PC satışları Windows 10’a rağmen 2015’in son çeyreğinde geriledi

windows-10-pc-130116

Pazar araştırma şirketi IDC tarafından gerçekleştirilen son araştırma, PC sektörünün yüzde 10.6’lık düşüşle birlikte satışlarda tarihindeki en büyük düşüşü yaşadığını gösteriyor. Rakip araştırma şirketi Gartner ise biraz daha iyimser bir tabloyla düşüşün yüzde 8.3 seviyesinde olduğunu kaydediyor.

Windows 10’un çıkması ve yıl sonu tatil dönemine rağmen, dünya çapında PC satışlarının yedi yıl aradan sonra ilk kez 300 milyon birimin altında kalmış olması iki pazar araştırma şirketinin de buluştuğu ortak nokta olarak dikkat çekiyor.

IDC, PC pazarının inişe geçmesine neden olan birkaç hususa dikkat çekiyor. Bunlar arasında akıllı telefonlar ve tabletlerle rekabet, çapraz döviz kurlarının zayıflığı ve 2014’te yeni bir PC satın almış olanları 2015’te yeni makinelere geçmekten alıkoyan ücretsiz Windows 10 güncelleme programı gösteriliyor.

Ancak bunların hiçbirisi Apple’ı etkilemedi, Mac satışları PC sektörünün diğer bütün bileşenlerinin düşüşe geçmesine rağmen artışını sürdürdü. Lenovo’yu geride bırakan Apple, hem Gartner hem de IDC’nin verilerine göre ABD’de en büyük üçüncü PC üreticisi hâline geldi. Dünya çapındaki tabloda ise Apple, IDC’nin araştırmasında dördüncü, Gartner’ın araştırmasında ise beşinci sırada geliyor.

2015’teki düşüşlere rağmen her iki şirket de, kurumların Windows 10’a uyumu ve henüz Windows 10’a geçmemiş olan bireysel tüketici PC kullanıcılarının uyum döngü hızının artmasıyla birlikte PC endüstrisinin 2016’da geri sıçrama yapacağını düşünüyor. IDC’nin notunda PC kullanıcılarının önemli bir kısmının başka bir PC alacağını, yeni ürünler ve çekici fiyatların da bu noktada motivasyon kaynağı olduğunu belirtiyor. Windows 10’a tüketici geçişinin hızlanmasını bekleyen şirket, yılın ikinci yarısından itibaren bireysel tüketicilerin satın alma gücünün de daha kararlı seviyeye geleceğini dile getiriyor.

İLGİLİ HABERLER