Teknoloji

Yeni Windows 10 ön izleme sürümü çok sayıda ilginç özellik barındırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows 10 on izlemeMicrosoft, bu yaz itibarıyla Windows 10 kullanıcılarına çeşitli ilginç ve işlevsel özellikler sunmak için hazırlık yapıyor. İşletim sistemine eklenmesi planlanan yeni özelliklere, Windows 10 kullanıcılarının bir süredir talep ettiği deneyim geliştirecek değişim ve düzeltmelerin de eşlik etmesi planlanıyor. Windows Ink ve Cortana ile ilgili özellikler sadece belli bir kullanıcı grubunu mutlu edecek olsa da; Başlat menüsü, Hareket Merkezi ve Görev Çubuğu ile ilgili değişikliklerin geçtiğimiz yıldan bu yana Windows 10 deneyimini yaşayanların karşılaştığı bazı sorunları çözmesi bekleniyor.

Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi’nde öne çıkan özellik Windows Ink oluyor. Ancak bu özellikten sadece “aktif kalem” desteği sunan cihazların faydalanabilecek olması, bu öne çıkışı biraz olsun gölgeliyor. Kalem kullanımını destekleyen çok sayıda Windows uygulaması bulunsa da, bu deneyimin kağıt ve kalemin verdiği hissiyatın halen uzağında olduğunu söylemek gerekiyor. Windows Ink, bazı adımları ve ayak bağlarını işin içinden çıkararak Windows cihazlar üzerinde not alınmasını ve çizim yapılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Whiteboard ve Screen Sketching gibi daha hızlı paylaşımı mümkün kılan araçlar da bu hedefin parçaları arasında değerlendirilebilir.

windows 10 on izlemeBaşlat menüsünde gerçekleştirilen yeniliklerin etki alanı ise daha geniş ve kapsayıcı olacak. En büyük değişim olarak Tüm Uygulamalar bölümünün daha kolay erişilebilir hâle gelmesi göze çarpıyor. Masaüstü modunda menünün sağ üst kısmına yerleştirilen bölüme erişmek için Windows ikonuna bir kez tıklamak veya klavyedeki Windows tuşuna bir kez dokunmak yeterli oluyor.  Tablet modunda ise halen ekstra bir dokunuşa daha ihtiyaç duyuluyor. Ancak uygulama listesinin farklı sütunlara ayrılması sayesinde arama yapmak kolaylaşıyor.

windows 10 on izlemeHareket Merkezi’nde de görsel anlamda bazı değişiklikler gerçekleştiriliyor. Bildirimlerin gruplanması sayesinde görüntüde bütünlük sağlanıyor. Cortana da güncellemeyle birlikte merkezde ayrı bir bölüme kavuşuyor.

windows 10 on izlemeGörev Çubuğu ise yeni Windows 10 güncellemesiyle daha işlevsel bir yapıya bürünüyor ve kullanıcılara takvime işlenmiş randevularını da gösteriyor. Böylelikle sıradaki randevuya bakmak için Takvim uygulamasını açmaya gerek kalmıyor.

windows 10 on izlemeYeni Windows 10 ön izleme sürümüyle gün yüzüne çıkan bu özellikler, önümüzdeki yaz itibarıyla Windows 10 işletim sistemli tüm PC ve tabletlerde kullanıma sunulacak.

İLGİLİ HABERLER