Teknoloji

Windows 10 Mağaza dışından gelen uygulamaları engelleyecek

windows 10 magazaWindows 10 Creators Update için hazırlanan son beta sürümüne eklenen bir özellik, bilgisayarları daha güvenli ama aynı zamanda daha sinir bozucu hâle getirme potansiyeli taşıyor. Yeni sürümde kullanıcılar bir Win32 (masaüstü) uygulaması yüklemeye çalıştıklarında “Yüklemek istediğiniz uygulama Windows Mağaza’dan” değil şeklinde bir uyarıyla karşılaşabiliyor. Bazı durumlarda ise uygulamanın indirilmesi otomatik olarak engelleniyor. Bu engelleme, kullanıcının seçtiği güvenlik seviyesi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Windows 10 Mağaza içinde bulunan uygulamaların kurulumunu ise herhangi bir kısıtlama olmadan gerçekleştiriyor.

Vitor Mikaelson isimli Twitter kullanıcısı tarafından farkedilen bu özellik, varsayılan olarak kapalı gibi görünüyor. Dolayısıyla kullanıcıların bu ayarı kapatmak için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. Photoshop, Firefox ve diğer masaüstü uygulamalarının yüklenmesini engelleyebilecek bu özellik, “sıkı” bilgisayar kullanıcılarının sinirini bozma potansiyeli taşıyor. Ancak bunun bilgisayarla ilgisi sınırlı düzeyde olan kullanıcıların zararlı yazılım barındıran uygulamalar indirmesini engelleyeceği de söylenebilir.

Microsoft geliştiricisi doğrulanmamış Windows 10 uygulamalarının yüklenmesini engellemeye daha önce başlamıştı. Ancak zararlı yazılım geliştiricilerinin bu hata mesajının etrafından dolaşması pek de zor olmamıştı.

Windows 10 Mağaza dışı uygulamaları engelleme konusunda OS X’ten ilham alıyor

Yeni güvenlik ayarıyla Windows 10, resmi uygulama mağazasında bulunmayan uygulamaların yüklenmesini engelleyebiliyor. Universal Windows uygulamaları ve masaüstü uygulamaları da söz konusu engellemenin içinde yer alıyor. Bunun Apple’ın OS X’te App Store’da yer almayan uygulamaları engelleme politikasına benzer bir yaklaşım olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER