Teknoloji

Windows 10 izleme dörtgeni kullanımıyla nihayet MacBook’a rakip olacak

windows-10-3

Microsoft Windows 10’un izleme dörtgeniyle gezilebilmesini kolaylaştırmak için büyük gayret gösteriyor. Windows 8 ile birlikte Intel’in de katkılarıyla hassasiyeti yüksek izleme dörtgenleri tanıtılmıştı. Microsoft şimdi bu çalışmaların kapsamını genişletiyor ve hassasiyetli izleme dörtgenlerinin kullanabileceği dokunmatik hareketler için yeni bir standart getiriyor.

Windows 10 birden fazla parmağın kullanıldığı hareketleri destekleyecek, bunlar sayesinde bildirim merkezi, Cortana ve sanal masaüstleri gibi yeni işlevlere erişebilecek. Windows dizüstü bilgisayarlarda bulunan izleme dörtgenleri bu dizüstü bilgisayarları kullananlar için geleneksel bir sorun olma özelliğini taşıyor. Birincil giriş mekanizması  ve dizüstü bilgisayarı kullanmanın anahtar parçalarından biri olmasına rağmen PC üreticileri çoğunlukla bu donanım bileşenini fazla önemsemiyor.

Yeni hareketlerin arasında üç parmağı tıklatarak Cortana’yı etkinleştirmek veya dört parmak hareketiyle bildirim merkezini getirmek de bulunuyor. İzleme dörtgeni üzerinde üç parmağı sürüklemek açık olan bütün sanal masaüstlerini genel görünümde görmeyi sağlarken üç parmağı aşağı doğru sürüklemek de masaüstünü ekrana getiriyor.

Microsoft bu parmak hareketlerinin bir kısmını geçen yıl duyurmuştu. Üç parmakla yapılan bir hareket OS X’teki Mission Control benzeri görünümü getiriyordu. Bu son eklemeler, izleme dörtgeni kalitesini artırmaya yönelik hamleler ve jestlerle birlikte en sonunda Windows 10 dizüstü bilgisayarlarının Apple’ın MacBook dizüstü bilgisayarlarının sunduğu izleme dörtgeni kullanımına eşdeğer veya çok yakın bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz. Tabii ki, Apple’ın 2015 model MacBook dizüstü bilgisayarlarına gelen Force Touch teknolojisini ayrı tutmak gerekiyor. Apple geliştiricilerin izleme dörtgeni işlevlerine erişmesine ve özelleştirilebilir uygulamaların oluşturulmasına izin veriyor. Microsoft da böyle bir adım atabilir.

windows-10-trackpad-hareketler-190315-1

Microsoft tabletin ekranının kenarlarından yapılan dokunmatik sürükleme hareketlerini de basitleştirme yönünde adımlar atıyor. Windows 10 yüklü bir tablette soldan sürükleme yaptığınızda en son kullanılan uygulamaları göreceksiniz. Sağa sürükleme ise bildirim merkezini getirecek. Eğer bir Windows 10 uygulaması tam ekranda açıksa, izleme dörtgeninin alt kenarından yapılan sürükleme hareketi görev çubuğunu getirecek. Aşağı doğru sürükleme ise gizlenmiş başlık çubuğunu etkinleştirecek. Uzun sürükleme ise uygulamanın kapanmasını sağlayacak. Windows 8’de de benzer hareketler bulunuyordu, ancak bunların Windows 10’da da kalacağını, hatta daha da geliştirileceğini bilmek güzel. Bu arada Microsoft sayısallaştırıcılar için gereksinimleri gevşettiğini, böylelikle dokunmatik sürükleme hareketlerinin kullanımı için daha geniş yelpazede donanımlar desteklenecek.

windows-10-trackpad-hareketler-190315-2

Geliştirmelerin birçoğu Microsoft’un 2’si bir 1 arada bilgisayarları ve tabletleri düşünerek geliştirdiği Continuum özelliğiyle bağlantılı. Continuum hem tablet hem de dizüstü bilgisayar modlarında uygun kullanımı sağlayacak giriş ve arayüz yöntemlerini barındırıyor. Microsoft son Windows 10 ön izleme sürümlerinde Continuum özelliğini de test ediyor. Surface Pro 3 gibi hem dokunmatik ekran barındıran ve bir tablet gibi kullanılabilen hem de klavye bağlanarak dizüstü bilgisayar şeklinde kullanımı mümkün kılan cihazlar Continuum’un nimetlerinden faydalanacak.

İLGİLİ HABERLER