Teknoloji

Windows 10’un yeni internet tarayıcısı rakiplerde olmayan işlevleri barındıracak

internet explorer
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

internet-explorer-131112

Microsoft’un Windows 10 ile birlikte internet tarayıcısında radikal değişiklikler yapmak istediği biliniyor. The Verge sitesi şirketin Windows planlarıyla yakından ilgili kişilerden Spartan kod adıyla anılan gelecek internet tarayıcısında yer alacak işlevlerle ilgili çeşitli ipuçları elde etti.

Spartan rakip internet tarayıcılarında bulunmayan bazı özelliklere sahip olacak. Bunların arasında Windows 10 kullanıcılarına bir web sayfasının üstünde ekran kalemiyle not alma, alınan not ve çizimleri bir arkadaşa veya meslektaşa gönderme imkanı sunma da bulunuyor. Web sayfaları üzerinde not alma servisi Microsoft’un OneDrive bulut servisi tarafından da desteklenecek, notlar web sayfasının bir kopyası üzerinde gösterilecek şekilde saklanacak ve farklı platformlardaki farklı internet tarayıcıları üzerinden erişilebilecek. Birden fazla kullanıcı bir web sayfası üzerinde çizimler yapma, düzenleme ve notları gruplar arasında paylaşma da imkan dahilinde olacak.

[quote_left]SPARTAN WEB SAYFASINDA NOT ALMA VE ÇİZİM YAPMA, BUNLARI PAYLAŞMA İMKANI TANIYACAK.[/quote_left]

Spartan’ın ikinci büyük işlevi de Microsoft’un dijital asistanı Cortana’nın eklenmesi olacak. Microsoft Cortana’yı uçuş, otel rezervasyonu, kargo takibi ve benzeri verileri geleneksel adres çubuğu içinde göstermek için kullanacak. Bir uçuşu taki etmek için Cortana’yı kullanır ve adres çubuğu üzerinde “Türk Hava Yolları” diye yazarsanız, Spartan takip edilen uçuşları otomatik olarak gösterecek, kullanıcılara uçuşun durumunu doğrudan görme imkanı verecek. Öte yandan Cortana arama işlevine Spartan’daki yeni bir sekme arayüzü üzerinden erişmek de mümkün olacak. Spartan’daki Cortana entegrasyonunun mevcut Internet Explorer’daki bütün Bing yöntemlerinin yerini alması bekleniyor.

Planlanan bir başka yeni işlev de sekmelerin gruplanması, böylelikle birden fazla internet tarayıcı sekmesinin yaratacağı karmaşıklık önlenmiş olacak. Spartan kullanıcılara sekmeleri istedikleri gibi gruplandırma izni verecek, böylelikle kişisel kullanım amaçlı sekmelerle iş odaklı sekmelerin birbiriyle karıştırılmamasını sağlayacak.

Aslında Microsoft’un Spartan’a özelleştirilmiş temaları destekleme izni vermesinin de planlandığı söyleniyordu, ancak The Verge’ün söylediğine göre bu destek şimdiki sürümlerde yer almıyor, ancak gelecek ön izleme sürüm güncellemelerinde bu desteği görebiliriz.

Spartan PC, tablet ve telefonlarda çalışacak tek bir internet tarayıcısı olarak geliştiriliyor. Microsoft Spartan’ı Windows Mağaza uygulaması olarak tasarlıyor, böylelikle şirket gelecekte internet tarayıcısını hızlı ve kolay şekilde güncelleyebilecek. Bu arada Microsoft’un Windows 10’da Internet Explorer’ın da bulunduracağı söylenmişti. Bunun temel sebebinin geçmişe dönük uyumluluğu garanti altına almak olduğu düşünülüyor. Spartan Windows 10’un ana internet tarayıcısı olacak ve çoğu kullanıcı bunu kullanarak internette gezinecek. Spartan Windows Mağaza uygulaması olacak olsa da, Microsoft bunu başlangıçta evrensel uygulama şeklinde sunmayı düşünmüyor. Spartan’ın bir versiyonu Mağaza’da masaüstü uygulama olarak bulunacak. Diğer uygulama ise tablet ve telefonlara özel modern uygulama versiyonu olacak. Her ikisi de eşsiz özelliklerle düzenli şekilde güncellenecek.

[quote_right]SPARTAN BASİTLEŞTİRİLMİŞ BİR TASARIMLA INTERNET EXPLORER’IN KULLANICI ARAYÜZÜNÜN MEVCUT KALABALIĞINDAN UZAKLAŞACAK.[/quote_right]

Microsoft Spartan’ın görünümünü telefon, tablet ve PC’lerde aynı yapmayı planlıyor. Masaüstü versiyonu Chrome’un basitleştirilmiş versiyonuna benzeyecek, adres çubuğunun üstünde sekme görünümü buunacak. Adres çubuğunun yanında da geri, ileri ve sayfayı yenile tuşları bulunacak. Internet Explorer’ın eski versiyonlarında gördüğümüz nitelikte gereksiz yazılar ve menü seçenekleri bulunmayacak.

Spartan şu anda geliştirilmekte olan internet tarayıcısının kod adı olmakla birlikte, Microsoft’un Internet Explorer markasını yeni internet tarayıcısıyla kullanmaya devam edip etmeyeceği bilinmiyor. Microsoft’un 21 Ocakta düzenleyeceği Windows 10 etkinliğinde Spartan’ın gerçek adı ve işlevleri hakkında daha fazla şey duyabiliriz. Microsoft söz konusu etkinlikte Windows 10’un aralarında telefon ve tablet işlevlerinin de bulunduğu, son kullanıcılara hitap eden özelliklerini detaylandırmaya hazırlanıyor.

İLGİLİ HABERLER