DosyaManşetler

Windows 10 Fall Creators Update: Yenilikler neler, ne zaman gelecek?

satya nadella microsoft

Microsoft Windows 10 Fall Creators Update olarak adlandırılan bir sonraki büyük güncelleştirmesinin duyurusunu gerçekleştirdi. Bu güncellemeyle birlikte daha iyi masaüstü ve mobil entegrasyonu sağlanacak, VR ve daha birçok yeni teknoloji için de destek sunulacak. Build 2017 geleneksel geliştirici etkinliğinin bugünkü oturumunda duyurulan güncelleme geçtiğimiz ay yayınlanan ve Microsoft’un söylediğine göre sayısı 500 milyonun üstüne çıkan cihaza ulaştırılmaya başlanan Windows 10 Creators Update’in arkasından gelen bir sonraki büyük güncelleme olacak. Aşağıda, sonbaharda beklenen büyük güncellemeyle ilgili en önemli satır başlarını bulabilirsiniz.

“Creators” yani “oluşturucu” kısmı sözde kalmıyor

Daha önceki güncelleme gibi, bu güncelleme de içinde “Creators” geçen bir isimle sunulacak. Microsoft Fall Creators Update güncellemesini, kullanıcılara kendilerini ve oluşturdukları içerikleri ortaya koymalarını kolaylaştıracak çeşitli araçlar ve yöntemler getirecek şekilde tanımlıyor. En önemli yenilik Windows Story Remix olarak adlandırılan yepyeni bir uygulama olacak. Bu Evrensel Windows Uygulaması Windows Mağaza üzerinden dağıtılacak, kullanıcılara fotoğraf, video ve diğer içeriklerden “hikâyeler” oluşturma imkanı sunacak.

Microsoft’un halihazırda bir film düzenleme uygulaması bulunsa da, bu yeni yazılım işleri biraz daha otomatikleştirecek. Örneğin fon müziği ve sinema tadında geçişlerle temaları akıllı şekilde ekleyecek. Remix 3D nesneleri de hem fotoğraflara hem de videeolara eklenebilecek. Ayrıca eğer Windows Ink destekli bir cihaz varsa, anıları ekrana çizerek ifade etmek ve sonrasında paylaşmak mümkün olacak. Ink metinleri farklı kişilere veya nesnelere sabitlenebiliyor, daha sonra bunlar karedeki görüntüyü takip edecek şekilde hareket ettirilebiliyor.

Bu uygulamada temel fikir kullanıcının müdahalesini mümkün olduğu kadar azaltmak. Story Remix kliplerdeki en iyi anları tanıyor, örneğin insanların gülümsediği veya güldüğü anları saptıyor, daha sonra bu bölümleri kırpıyor. Videoda hangi kişilerin olduğunu tanımlıyor ve daha sonra bunları “kahraman” olarak belirlemeye izin veriyor. Bu kişiler videonun odak noktasında olacak şekilde videolar yeniden karıştırılabiliyor.

Benzer şekilde, tercih ettiğiniz takdirde daha granüler düzenlemeler de yapmanız mümkün oluyor. Örneğin elinizde beğendiğiniz bir müzik parçası varsa, diğer her şeyin buna uygun şekilde otomatik olarak kurgulanmasını sağlayabilirsiniz.

Microsoft Akıcı Tasarım Sistemi kullanıcı arayüzlerini daha akıllı yapacak

Bir zamanlar her şeyi bilgisayara  bağlı olarak yapardık. Şimdiyse bu durum değişti ve Microsoft da Fluent Design System (Akıcı Tasarım Sistemi) olarak adlandırdığı sistem ile bu yeni döneme ayak uydurmayı hedefliyor. Bu yeni nesil tasarım sistemi farklı ekran şekillerine ve büyüklüklerine düzgün şekilde uyum sağlayan farklı cihaz deneyimlerini kolaylıkla oluşturmak için geliştirilmiş yeni bir yöntem olma özelliğini taşıyor. Uygulamaların telefonlardan tabletlere, dizüstü bilgisayarlardan büyük ekranlı masaüstü PC’lere kadar geniş yelpazedeki cihazda doğru şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

Ne var ki, Akıcı Tasarım Sistemi sadece ekranlarla sınırlı değil. Ayrıca bu sistem ekranı olmayan cihazları, örneğin giyilebilir ürünleri veya Cortana ile çalışan akıllı hoparlörleri de kapsayacak. Microsoft, Akıcı Tasarım Sisteminin geleneksel klavye ve fare ile veri girişinin yanı sıra dokunma, ekrana çizme, seslenme, bakma veya harekette bulunma gibi farklı giriş yöntemlerini de destekleyeceğini söylüyor.

Projelerin eski hâllerinden devam etmek daha kolay olacak

Diyelim ki, internet üzerinde araştırma yapıyorsunuz ve birçok web sayfası açtınız. Ancak bu durum bilgisayarınızdaki sistem belleğinde önemli bir harcama yapılmasına neden oldu ve bu nedenle bazı sekmeleri kapatmak zorunda kaldınız. Microsoft’un Timeline adı verilen özelliği bu gibi durumlarda işe yarayacak. Geçmişte üstünde çalıştığınız veya açtığınız herhangi bir unsuru; basit, takvim benzeri bir zaman çizgisini kullanarak görüntülemeniz mümkün olacak. Seçtiğiniz anın eksiksiz deneyimini; uygulamalar, dosyalar ve web sayfalarıyla birlikte otomatik olarak yükleyebilir ve bilgisayarınız sanki geçmişten seçtiğiniz andaymış gibi çalışmaya devam edebilirsiniz.

Windows 10 akıllı telefonunuz ile daha iyi şekilde çalışacak

Windows’un telefonlardaki macerası pek iyi şekilde ilerlemiyor, hatta tükenme noktasına geldiği bile söylenebilir. Bugün etrafınıza baktığınızda çoğu kişinin iPhone ya da bir Android telefon kullandığını göreceksiniz. Microsoft’un bu platformlarda çalışan yığınla uygulaması bulunuyor ve Windows 10 Fall Creators Update, Microsoft Graph’ın yardımıyla entegrasyonu ileriye taşıyacak.

Birbirine bağlanmış kişiler, sohbetler, projeler ve bulutta depolanan tüm içerik için Microsoft Graph kapsayıcı adı seçilmiş. Windows 10 Fall Creators Update güncelleştirmesi ile birlikte tüm bu unsurların kullanımı daha iyi seviyeye gelecek, hangi cihazı kullandığınız fark etmeyecek. Başlangıç olarak, Microsoft’un “Kaldığın Yerden Devam Et” olarak adlandırdığı, sanal asistan Cortana tarafından desteklenen bir özellik bulunuyor. Eğer PC’nizi kapatırsanız, üstünde çalıştığınız doküman telefon veya tabletinizde yüklenecek, böylelikle düzenleme işlerine hareket hâlindeyken de devam edebileceksiniz.

Öte yandan, Cortana da en son olarak kullandığınız uygulamayı, dokümanı veya web sitesini kullanmaya devam etmek isteyip istemediğinizi soracak. Sonuç olarak Microsoft’un ürünleriyle sunduğu deneyimden bir Windows 10 PC ya da tablet, Android telefonu veya iPhone ya da iPad’de benzer şekilde yararlanmak mümkün olacak.

Kopyalama panosu daha da güçleniyor

Apple’ın Devamlılık özelliği iOS ve macOS cihazları arasında kopyalama panosunun paylaşılmasını, birbiriyle bağlanmasını mümkün kılıyor. Benzer özellik şimdi Microsoft’un platformuna da geliyor, üstelik çapraz platform desteği de mevcut. Prensip olarak Windows 10, iOS veya Android cihazında kopyaladığınız herhangi bir nesneyi bir başka cihaza kolaylıkla yapıştırabilirsiniz. Microsoft fotoğraf, metin, GIF animasyon, harita bağlantıları ve bunun gibi daha birçok içeriğin desteklendiğini belirtiyor.

OneDrive yerel ve bulut depolama alanları arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor

Bulut depolama alanı çok büyük boyutlara varabilir, ancak yerel depolama alanı genellikle kısıtlıdır. Microsoft’un OneDrive Files On-Demand olarak adlandırılan özelliği kullanıcıların çalışmadan önce indirmeleri gereken dosya miktarını azaltmayı hedefliyor. Bunu da dokümanları veya içerikleri hâlâ uzakta depolanırken açarak gerçekleştiriyor.

Aslında Dropbox’ın Infinity Drive özelliğine benzer şekilde, bir dosyayı bilgisayara indirmek, sadece çevrim dışı çalışılacağı zaman ihtiyaç duyulacak bir işlem hâline geliyor. Aksi takdirde, internet bağlantısının sürekli olduğu durumlarda OneDrive’daki bir klasörde, sanki yerelde depolanıyormuş gibi, Windows Gezgini üzerinden gezinmek mümkün olacak. Bu dosyaların ve klasörlerin OneDrive’da veya bilgisayarda depolanıp depolanmadığının önemi olmayacak.

Mixed Reality daha da güçleniyor

Acer Windows Mixed Reality

Microsoft sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karıştırılmış gerçeklik gibi kavramlara büyük önem veriyor. Windows 10 Fall Creators Update güncelleştirmesi de söz konusu teknolojileri platform genelinde standart hâline getirecek birtakım özellikler içeriyor. En büyük yenilik Windows Mixed Reality hareket kumandalarının desteklenmesi olacak. Avuç içinde tutulup kullanılabilen bu kumandalar sanal üç boyutlu alanlarda gezinmek için kullanılırken, kullanıcının etrafındaki duvarlara sensörler yerleştirmek veya işaretleyiciler konumlandırmak gerekmiyor. Windows Mixed Reality başlıklarının içindeki kameralar ve sensörler çevrenin izlenmesi işlemini sözünü ettiğimiz parçaların yerine üstleniyor.

Windows 10 Fall Creators Update ne zaman yayınlanacak?

Adı üstünde, Windows 10 Fall Creators Update güncellemesi sonbaharda gelecek. Ne var ki, Microsoft kesin zamanı şu an için açıklamadı, sadece yılın ilerleyen zamanlarında çıkacağını söylemekle yetindi. Muhtemelen eylülün sonu veya ekimin başında bu güncellemenin yayınlandığını görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER