Teknoloji

Windows 10 Cortana ile Google’da arama yapmaya izin vermiyor

windows 10 cortanaMicrosoft, en yeni işletim sistemi Windows 10’da Google araması yapmanın en kolay yollarından birini devredışı bırakıyor. Şirketten yapılan açıklamada, dijital asistan Cortana ile üçüncü taraflarda arama yapabilme özelliğinin daha entegre bir arama deneyimi sunmak adına sonlandırılacağı belirtildi. Microsoft’un bu kararının altında Bing yerine Google’ın Cortana’nın varsayılan arama motoru olarak kullanılmasını sağlayacak çalışmalar yapılması ve tarayıcı eklentilerinin geliştirişmesi gösteriliyor.

Şirket, bazı Cortana aramaları Edge veya Bing üzerinde ilgili özellikleri tetikleyebildiği için arama sonuçlarının kayıtlarının Windows’un farklı yerlerinde tutulmasından ötürü endişelendiği belirtiliyor. Yapılan açıklamada; kişiselleştirilmiş, uçtan uca arama deneyiminin kesin biçimde sunulabilmesi için en etkin yolun Cortana, Microsoft Edge ve Bing entegrasyonu olduğu ifade edildi. Google veya diğer arama motorlarından faydalanmak için tarayıcı üzerinden ilgili arama motorunun sayfasını ziyaret etmek gerekiyor.

Windows 10 Cortana ile arama yapmaya artık izin vermiyor. Microsoft’un bu kararının sürpriz şeklinde nitelemek mümkün olsa da, kararın emsalsiz olduğunu söylemek pek mümkün değil. Hem Siri’nin hem de Android’in sesli arama özelliği, kullanıcıları varsayılan arama motorlarıyla sınırlıyor. Bu tutum kullanıcının seçim şansını ortadan kaldırıldığı için eleştirilse de, hem Apple hem Google hem de Microsoft’un ortak tercihine dönüşmüş durumda.

Yine de, Microsoft’un yaptığı bu değişikliğin eklentiler yardımıyla Cortana üzerinden Google’da arama yapan kullanıcıları üzeceğini görmek pek zor değil. Windows 10, rakiplerine kıyasla daha kişiselleştirilebilir bir işletim sistemi olarak lanse edildiği için de bu karar kulağa biraz ilginç geliyor.

İLGİLİ HABERLER