Teknoloji

Windows 10 artık Windows 7’den daha popüler

windows 10 ekim 2018 guncellestirmesi

windows 10Windows 10, bir ölçüm şirketinin yaptığı son analizlere göre, pazar payında Windows 7’yi en sonunda geride bırakmayı başardı. Statcounter’ın Ocak 2018 istatistiklerine göre yaptığı çalışma, Windows masaüstü işletim sisteminin pazar paylarını detaylandırıyor. Buna göre Windows 10, bir önceki aya göre yüzde 1.09’luk artışla yüzde 42.78’lik pazar payına ulaştı.

Diğer yandan Windows 7 ise, yüzde 0.03 gibi küçük bir düşüşle yüzde 41.86’lık paya geriledi. Bu, Microsoft’un en yeni işletim sisteminin yüzde 1’lik bir farkla öne geçtiğini gösteriyor.

Kısacası, Windows 10 masaüstü işletim sistemi pazarının krallığını, çıktıktan yaklaşık iki buçuk yıl sonra ele geçirdi. Geçen yılın ocak ayına bakıldığında ise, aradaki farkın nispeten fazla olduğu görülüyor. O zamanlar Windows 7, yüzde 47.46 ile pazarın lideriyken, Windows 10 ise yüzde 32.84’lük payı elinde bulunduruyordu.

Windows versiyonlarının şu anki durumuna bakmaya devam ettiğimizde, diğer sürümlerin yüzde 10’un altında kaldığını görüyoruz. Windows 8.1 yüzde 8.70 ile üçüncü sırada yer alırken, Windows XP ise yüzde 3.36’lük payı elinde bulunduruyor. Windows Vista’nın yüzde 0.74’lük payı ise, bu işletim sistemini hâlâ kullananların bulunduğunu gösteriyor.

Açıklanan bu rakamlar sadece bir şirketin gerçekleştirdiği araştırmanın sonucu ve genel tabloyu tam anlamıyla yansıtmayabilir. Rakip bir ölçüm ve analiz şirketi olan Netmarketshare’a göre, Windows 7, yüzde 42.39 ile hâlâ Windows pazarının lideri konumunda bulunuyor. Windows 10 ise yüzde 34.29’luk payı elinde bulunduruyor.

Aradaki fark, farklı şirketlerin istatistiklerinde kullandıkları veri toplama ve işleme yöntemlerinin farklılığından kaynaklanıyor. Netmarketshare, sonuçlarında Windows’un yanında macOS ve Linux gibi işletim sistemlerini de hesaba katıyor. Statcounter ise, yayınladığı istatistiklere sadece Windows versiyonlarını katıyor. Aslında Windows işletim sistemi, yüzde 90 civarındaki payıyla tüm pazarın büyük kısmını elinde bulunduruyor.

İLGİLİ HABERLER