Teknoloji

ARM tabanlı cihazlarda Windows 10’a uygulanacak kısıtlamalar ortaya çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows 10 armMicrosoft, ARM tabanlı ve Windows 10 işletim sistemli dizüstü bilgisayarları geçtiğimiz aralık ayında Qualcomm ile birlikte resmen duyurmuştu. HP, Asus ve Lenovo gibi şirketler tarafından üretilen cihazlar henüz piyasaya çıkmazken, Microsoft bu cihazlarda işletim sistemindeki uygulamalar üzerinde ne gibi kısıtlamalar yapacağını yanlışlıkla internete sızdırdı. Şirket sızıntının kaynağını daha sonra ortadan kaldırsa da, bilgilerin internette dolaşmasına engel olamadı.

Uygulanacak kısıtlamalar arasında başı, sadece ARM64 sürücülerinin desteklenecek olması çekiyor. Microsoft’un işletim sistemi ARM üzerinde x86 uygulamaları çalıştırabilecek olsa da, x86 uygulamaları desteklemiyor. Bu da bazı eski aksesuarlar için sürücü desteğinin sunulamayabileceği anlamına geliyor. ARM sürücü desteğinin Windows 10 S’te sunulana benzer olması öngörülüyor.

Listede göze çarpan ikinci kısıtlama ise x64 uygulamalarının desteklenmeyecek olması oluyor. Microsoft bu konuda daha önce bilgi verdiği için bu durum sürpriz etkisi yaratmıyor. Şirketin x64 uygulamaları için uzun vadede destek sunması bekleniyor.

Microsoft tarafından sızdırılan belgeye göre, OpenGL’in 1.1’den sonra çıkan sürümlerini veya OpenGL’i hızlandıran donanımlara ihtiyaç duyan oyun ve uygulamalar da ARM tabanlı cihazlarda çalışmayacak. Hile önleyici teknolojiler barındıran oyunlar da cihazların destek kapsamının dışında kalıyor.

Windows deneyimini özelleştirmeye yönelik uygulamalar da engelli listesinde bulunuyor. Arayüze eklenti yapan Dropbox gibi uygulamaların da destek dışında kalabileceği belirtiliyor. Söz konusu uygulamaların ARM için yerel olarak uygunluk kazanması gerekiyor.

Tüm ARM tabanlı cihazların Windows’un mobil versiyonuna sahip olduğu algısıyla çalışan uygulamalar da sistem tarafından desteklenmeyecek. Windows Hypervisor platformu da desteğin kapsamına girmeyen parçalar arasında yer alıyor.

ARM tabanlı Windows 10 cihazlar belli kullanım senaryolarını destekleyecek gibi görünüyor

Mevcut işaretler, ARM tabanlı Windows 10 deneyiminin pek çok kullanıcı için belli senaryoları ve belli ortak uygulamaları destekleyeceğini gösteriyor. Microsoft’un emülasyonu 32-bit .exe dosyalarını web üzerinden indirmeyi ve bunları ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlara yüklemeye izin veriyor.

İLGİLİ HABERLER