Teknoloji

Wikipedia’nın 2012’de en çok görüntülenen konu başlıklarında Facebook zirvede

anayasa mahkemesi wikipedia

İnternette bir konu hakkında bilgi arayanların en sık başvurduğu kaynaklardan birisi de hiç kuşkusuz Wikipedia. 2012’de en çok ziyaret edilen Wikipedia sayfalarının John Gunnarsson tarafından düzenlenen listesiyse bazı şaşırtıcı sonuçları da burunduruyor. Wikipedia’nın diğer sitelerin aksine sayfa görüntüleme sonuçlarını kendisi sıralamıyor. Dolayısıyla Gunnarson’un servisin log dosyaları yardımıyla yaptığı liste daha büyük bir önem taşıyor.

 

Wikipedia’da 2012 yılında en çok görüntülenen konu başlıklarında Facebook zirvede yer alıyor. Wikipedia’da yer alan Facebook sayfası yıl boyunca 32 milyon 647 bin 942 kez görüntülenirken, ikinci sırada 29 milyon 613 bin 759 görüntüleme sayısıyla Wiki sayfası yer alıyor. Yıl içinde büyük popülariteye ulaşan The Avengers, Açlık Oyunları, Kara Şövalye Yükseliyor gibi filmler ve yılın en çok satan kitaplarından Grinin Elli Tonu da ilk 10’da yer alıyor.

AllThingsD’ye konuşan Gunnarsson ve Wikimedia sözcüsü Jay Walsh, Facebook’un listenin zirvesinde yer almasının sebebi olarak insanların arama motorolarında Facebook’u aradıktan  sonra sonuç sayfasında Facebook yerine Facebook’un Wikipedia sayfasını açmalarını gösterdi.

Gunnarsson’un bu listesi sadece ilk 10 ile sınırlı kalmazken, Gunnarsson’un bu listeleri farklı dillere de taşıması durumu daha ilgi çekici hale getiriyor. Türkçe Wikipedia’da en çok görüntülenen sayfa sıralamasında zirvede Mustafa Kemal Atatürk’ün Wikipedia sayfası bulunuyor. 2 milyon 185 bin 387 kez görüntülenen sayfayı, 1 milyon 750 bin 564 sayfa görüntüleme sayısıyla Çin menşeili popüler oyun Go’nun Wikipedia sayfası takip ediyor. İngilizce listenin zirvesinde yer alan Facebook, Türkçe Wikipedia listesi üçüncü surada yer alırken; Hürrem Sultan, Türkiye, Google, İlluminati, I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman), Cristiano Ronaldo ve Osmanlı Padişahları Listesi sayfaları da ilk 10’da yer alıyor.

İlgili >> AllThingsD, John Gunnarsson

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER