Teknoloji

Wikileaks belgeleri NSA’nın son üç Fransa cumhurbaşkanını izlediğini ortaya çıkardı

barack-obama-nicholas-sarkozy-240615

Wikileaks tarafından yayınlanan yeni gizli iletişim belgeleri ve diplomatik dokümanlar, ABD’nin Fransa’nın tepe yönetimine olan yakın ilgisini ortaya koyuyor. Söz konusu belgeler, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Fransa’nın seçilmiş yöneticilerini izlemeye aldığını gösterirken, ülkenin son üç cumhurbaşkanının (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande) da bu faaliyetlere dahil edilmesi NSA operasyonunun büyüklüğünün görülmesi açısından önemli bir delil teşkil ediyor.

Fransa’ya yönelik izleme operasyonunu ortaya çıkaran belgelerin Wikileaks’e nasıl ulaştığı ise henüz bilinmiyor. NSA belgelerini dışarıya sızdırmasıyla ünlenen Edward Snowden geçmişte Wikileaks’e olan desteğini açıklamış, ancak organizasyonun tam açıklama politikasına katılmadığı için, en azından kamuoyu önünde, Wikileaks ile birlikte çalışmamıştı. Bu da Snowden’dan başka isimlerin de NSA belgelerini dışarıya sızdırmış olabileceği ve ilerleyen dönemde yeni dokümanların da ortaya çıkabileceği ihtimalini doğuruyor. Wikileaks’in yayınladığı belgeler, Snowden sızıntılarından bu yana NSA kaynaklarındaki en ciddi sızıntı olma özelliğini taşıyor.

ABD’nin NSA aracılığıyla diğer ülkelerin en önemli yöneticilerini izlemesini sürpriz olarak nitelemek pek değil. Kurumun Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de 10 yıldan uzun bir süre boyunca izlediği geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER