Teknoloji

WikiLeaks Basın Özgürlüğü Vakfı çatısı altında yeniden bağış toplamaya başladı

İki yıllık boğucu mali blokajın ardından WikiLeaks yeniden bağış toplamaya başladı. Bağışların toplanmasında yeni kurulan Basın Özgürlüğü Vakfı ile koordinasyona giden WikiLeaks,bu süreç içinde çeşitli isimlerden de destek alıyor. Pentagon Papers’ın yayıncısı Daniel Ellsberg, Elekronik Cephe Kuruluşu’nun kurucularından John Perry Barlow bu isimler arasında ön plana çıkanlar. Ellsberg ve Barlow’un da aralarında bulunduğu grup WikiLeaks ve başka organizasyonlara PayPal, Visa, Mastercard ve Bitcoin gibi kanallar üstünden vergiden düşülebilir bağış toplamaya çalışıyor. Yapılan açıklamada toplanan bağışlarla agresif, kamu çıkarına odaklanan, yolsuzluğu ve hukuksuzluğu açığa çıkarmaya yönelik gazeteciliğin güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

2010’un son aylarında ABD Dışişleri Bakanlığı kaynaklı diplomatik yazışmaların yayınlanmasıyla birlikte WikiLeaks iyice popüler hale gelmiş, ancak yoğun da bir baskı altına girmişti. Visa, Mastercard, PayPal kendileri üstünden WikiLeaks’e bağış yapılmasının önüne geçmiş ve site darboğaza girmişti. Temmuz ayında bir İzlanda mahkemesi daha önce Visa İzlanda adı altında faaliyet gösteren Valitor’un bağışları engellemesinin yasalara aykırı olduğuna karar vermişti. Valitor cephesi bu karara gecikmeden itiraz etmişti.

Mahkemelerde WikiLeaks lehine kararlar çıksa da, sitenin kurucusu Julian Assange’ın hukuk mücadelesindeki yüksek maliyet de organizasyonun işini zorlaştırıyor. İngiltere’de ev hapsinde olan Assange Ekvardor’dan siyasi sığınma alsa da henüz ülkenin Birleşik Krallık’taki büyükelçiliğinden çıkabilmiş değil. İngiliz makamları Assange’ı tecavüzle suçlandığı İsveç’e iade etmek istiyor. İsveç’e iadenin de Assange’ın başını daha büyük derde sokması kesin olan ABD’ye iadesinin yolunu açacağı düşünülüyor.

WikiLeaks’ten yapılan açıklamada mali blokajın ardından ana hesaplarda kalan paranın 1000 doların altına kadar düştüğü belirtildi. Basın Özgürlüğü Vakfı bu durumun tekrar yaşanmasını engellemeyi hedeflerken, ABD makamlarının yeni ödeme yolunu kesmek için ne yapacağı merak ediliyor.

İlgili >> WikiLeaks

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER