Manşetler

Wi-Fi üzerinden telefon görüşmelerine izin veren BBM Voice özellikli BBM 7.0 beta yayınlandı

Çalışmalarının büyük çoğunluğunu gelecek yılın başlarında çıkacak BlackBerry 10 OS üzerine yoğunlaştırmış olan RIM bir yandan da BlackBerry Messenger kullanıcılarını memnun edecek yenilikler üzerine çalışıyormuş. Beta sürümü yayınlanan BBM 7.0 yazılımıyla birlikte kullanıcılar sadece yazı yazmanın ötesine geçecek, iletişime sesi de ekleyecek. BBM Voice adı verilen ve Wi-Fi üzerinden gerçekleştirilen ücretsiz görüşmeler sayesinde tüm BlackBerry Messenger kullanıcıları telefonla konuşurmuş gibi birbirleriyle iletişim kurabilecek.

Bildiğiniz gibi BlackBerry Messenger SMS maliyetlerini ortadan kaldıran yaklaşımıyla ön plana çıkmıştı. RIM aynı işi şimdi Wi-Fi tabanlı telefon görüşmeleri çözümüyle ses tarafında sağlamayı, bu anında mesajlaşma platformunu kullanan genç kesimin sahip olduğu dakikaların ceplerinde kalmasını amaçlıyor. The Verge sitesinin belirttiğine göre BBM Voice servisi üzerinden bir sesli görüşme başlatmak oldukça basit. Kullanıcılar BBM kişilerinin bilgileri içerisinde onların sesli arama için müsait olduğunu gösteren bir ikon görecek. Ara tuşuna basmak veya dokunmak konuşmayı başlatmak için yeterli olacak. Görüşme başladıktan sonra kullanıcıların yazılı sohbet ekranına geri dönüp birbirlerine resim ve bunun gibi diğer içerikleri göndermesi mümkün olacak. Bunun yanı sıra görüşme sürerken başka uygulamaları açmak, görüşmeyi hoparlörden veya destekleyen bir Bluetooth aygıtından da sürdürmek mümkün olacak. Bu arada bir BBM Voice görüşmesinin yapılabilmesi için iki tarafın da BBM abonesi olması gerektiğini hatırlatalım.

Galeri: BlackBerry Messenger 7.0 Beta Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1107]

BlackBerry Messenger’ın geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu, özellikle gençler arasındaki yaygınlığını düşündüğümüzde eklenecek bu Wi-Fi tabanlı telefon özelliği bir hayli ilgi çekici olabilir. Ne var ki, RIM’in telefon görüşmelerini hücresel veri üzerinden sunma gibi bir planı şu an için bulunmuyor. RIM’in kıdemli ürün yöneticisi James Tantram’ın The Verge sitesine yaptığı açıklamaya göre bu işlevi sağlamak için şu an bir plan yapılmış değil. Bununla birlikte Tantram operatörlerin BBM’i insanların satın alma kararı vermesi noktasında önemli gördüklerini, bunu daha çekici kılmış olmanın insanları BBM’e kaydolmaya ve dolayısyla bir veri planı da satın almaya iteceğini düşündüğünü dile getirdi. Anlayacağınız mobil operatörler günün birinde BBM Voice’i kendi şebekeleri üzerinden sunmaya çok da isteksiz durmuyor.

BBM 7.0 ile gelen dğer yenilikler arasında kullanıcının BBM kimliğini BlackBerry kimliğiyle birleştirmesi bulunuyor. Bilmeyenler için söyleyecek olursak BlackBerry kimliği genellikle BlackBerry App World üzerinden uygulama indirirken kullanılıyor. Birleşme sonrasında kullanıcının BBM kontak listesi ve grupları BlackBerry hesabı altına alınıyor. Böylelikle kullanıcı ileride telefonunu yeni bir BlackBerry telefonuyla değiştirdiğinde BBM bilgilerini de kolay bir şekilde geri yükleyebiliyor.

BBM 7.0’ın beta sürümü BlackBerry 6 ve 7 cihazları üzerinde çalışıyor. RIM, BlackBerry 5 cihazlarının da destek kapsamına alınması için çalışmalar yapıldığını kaydetti. Bu arada beta sürecinin nispeten kısa tutulacağı ve final sürümün yıl bitmeden çıkacağı da kaydedildi. RIM, BBM 7.0’ın BlackBerry 10’daki varlığı konusundaysa nedense bir bilgi vermemiş. RIM’in BBM ve Sosyal Topluluklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı T.A. McCann her nedense The Verge sitesine bu konu hakkında bilgi vermekten kaçınmış. Şu an için BBM 7.0’ı BlackBerry OS cihazlarına sunmaya odaklandıklarını, BB10 ile ilgili detayları gelecek aylarda paylaşacaklarını kaydetmiş. Ancak yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin BlackBerry 10’da sunulacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER