Manşetler

Wi-Fi mi, hücresel mi? Türkiye’de hangisi daha hızlı?

wi-fi

Çoğu kişi iyi bir Wi-Fi erişim noktasının modern hücresel veri bağlantısının hızını geçebileceğini düşünür, ancak bu durum her zaman geçerli olmayabiliyor. OpenSignal‘ın araştırmasının sonuçlarına göre, bazı ülkelerde Wi-Fi bağlantısından yararlanmak acılı bir hâl alabiliyor.

OpenSignal, 33 ülkede mobil verinin ortalama hızının Wi-Fi bağlantı noktalarınınkinden daha hızlı olduğunu ortaya çıkaran bir araştırma gerçekleştirdi. 33 ülke arasında Afrika, Avrupa, Latin Amerika ve Orta Doğu gibi bölgelerden ülkeler yer alıyor. Aradaki farklar bazen çok yüksek seviyelere çıkabiliyor. Avustralya, Umman, Çekya gibi ülkelerde aradaki fark 10 Mbps veya biraz daha üstü olurken, bazı ülkelerde aradaki farklar oldukça küçük seviyede kalıyor.

Hücresel ve Wi-Fi bağlantılarının birbiriyle rekabet hâlinde olduğu birçok ülke var. Hiç şüphesiz; Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve ABD gibi, geniş bant ev erişim hızının nispeten yüksek olduğu ülkelerde Wi-Fi önemli bir avantaja sahip. Yine de LTE, bazı bölgelerde Wi-Fi’ye önemli fark atıyor. Örneğin Lübnan’da LTE, Wi-Fi’dan ortalama 12 Mbps daha hızlı gibi görünüyor.

opensignal wi-fi hücresel araştırması

Araştırma sonuçlarında Türkiye de bulunuyor. Türkiye’de Wi-Fi indirme hızı ortalaması 9.7 Mbps iken, hücresel veri indirme hızı ortalaması 16.9 Mbps oluyor. Özellikle LTE indirme hızlarının yüksek seyrettiğini dikkate alırsak, OpenSignal’ın araştırma sonuçlarının gerçeği büyük ölçüde yansıttığını söyleyebiliriz.

OpenSignal, araştırma sonuçları ışığında kullanıcıların ve cihaz üreticilerinin, Wi-Fi’nin en iyi bağlantı çözümü olduğuna dair düşüncelerini yeniden gözden geçirmelerini öneriyor. Akıllı telefonların henüz emekleme aşamasında olduğu ve LTE’nin yaygınlaşmadığı zamanlarda bu yaklaşım gerçekten doğruydu. Üstelik Wi-Fi da kalabalık noktalarda bağlantı sorunları yaşatabiliyor. Mobil operatörlerin giderek daha ucuz ve daha fazla GB içeren paketler verdiği bir ortamda, gidilen her yerde Wi-Fi bağlantısı aramak gereksiz bir harekete dönüşüyor.

İLGİLİ HABERLER