Teknoloji

Wi-Fi Alliance daha hızlı olan WiGig için sertifikalandırma sürecini başlattı

wi-fi alliance
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

wi-fi allianceWi-Fi bağlantınız yakın gelecekte daha da hızlanacak. Wi-Fi Alliance, WiGig olarak adlandırılan süper hızlı Wi-Fi standardını içeren akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, ağ yönlendiricisi ve diğer cihazlar için sertifikalandırma sürecine başladı. WiGig ile Wi-Fi’nin mevcut tepe hızının neredeyse iki katına ulaşılabilecek. İttifak, gelecek yıl çıkacak üst düzey akıllı telefon ve tabletlerde bu özelliğin yer alacağını söylüyor.

WiGig sadece kısa menzil içinde, kabaca 10 metre çapında bir alanda çalışabiliyor. Bu da, teknolojiyi destekleyen bir ağ yönlendiricisi ve telefon satın aldığınızda, vadedilen hızlara ancak ağ yönlendiricisinin bulunduğu odada bulunursanız ulaşabileceğiniz anlamına gelyor. Wi-Fi İttifakı’nın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Kevin Robinson da, bu teknolojinin bir oda içi çözüm olduğunun altını çiziyor.

Bu, WiGig için büyük bir kısıtılama anlamına geliyor. Yine de, çeşitli birçok ihtimale kapı açtığını da belirtmek gerekiyor. Bunların içinde en önemlilerinden bir tanesi sanal gerçeklik olacaktır. Şu anda bir sanal gerçeklik başlığını bir oyun konsolu veya PC ile kullanmak istediğinizde, bunun için bir dizi kalın kabloyu ikisi arasında bağlamanız gerekiyor, çünkü mevcut kablosuz bağlantı standartları yeteri kadar hızlı değil. Bu durum da hareket kabiliyetini azaltıyor, VR deneyiminde elde edilen yoğunluğu kısıtlıyor.

Aksine WiGig, VR’ı destekleyecek kadar hızlı olacaktır. Wi-Fi Alliance da yüksek hızların artırılmış gerçeklik, 4K video ve akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar ekranlarını masaüstü monitörlere yansıtmak için kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Bu teknoloji internet servis sağlayıcıları veya herkese açık erişim noktalarında da kullanılabilir. WiGig, Alphabet’in daha önce Google Fiber olarak adlandırılan, şimdiyse Access olan girişimi ve Starry adını taşıyan bir internet girişiminin sokaklardan evlere kablo kullanmadan yüksek hızlı internet erişimi sunma projesinde kullanmayı planladıklarıyla aynı milimetrik dalga frekanslarına bağlı. Robinson, WiGig’in stadyumlarda veya diğer büyük salonlarda da kullanılabileceğini söylüyor.

WiGig’e ek olarak, alışmanız gereken bir başka teknolojik terim daha var, o da 802.11ad. Bu, WiGig desteğini de içeren yeni kablosuz standardın adı. Çoğu modern telefon, dizüstü bilgisayar ve ağ yönlendirici cihazı 802.11ac Wi-Fi desteğine sahip. Bunlar teoride 4.5 Gbps’lik maksimum hıza ulaşabiliyor. Yakında çıkacak 802.11ad cihazları ise 8 Gbps’lik teorik hızlara erişebilecekler.

802.11ad destekli cihazların piyasaya girişi yapmaya başladığını görüyoruz. Yakın zamanlarda tanıtılan bazı ağ yönlendiricileri söz konusu standardı destekliyor.

Aslında WiGig yepyeni bir teknoloji sayılmaz. Son birkaç yıldır çeşitli yerlerde kullanılıyor, yavaş yavaş sayıları artmaya başlayan ağ yönlendiricileri de, bu teknoloijinin bazı önemli ürünlerle birlikte piyasaya girdiğini gösteriyor. Ancak Wi-Fi Alliance’ın sertifikasyon programıyla birlikte WiGig’in gelişimi için tetik çekilmiş oluyor. İttifakı oluşturan teknoloji endüstrisinin önde gelenlerinin hepsi, WiGig ile ilerlemenin zamanının geldiğini düşünüyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu teknolojinin hayatımıza iyice girdiğini göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER