Teknoloji

Wi-Fi 6 ile birlikte Wi-Fi versiyonlarının isimleri daha kolay anlaşılacak

wi-fi 6

Hangi cihazın hangi nesil Wi-Fi teknolojisini desteklediğini anlamak son kullanıcı için zor bir durum olabiliyor. Örneğin, 802.11n’nin 802.11ac’ye kıyasla daha eski bir versiyon olduğu çok fazla kişi tarafından bilinmiyor veya anlaşılamıyor. Bu durumu bir sorun olarak gören Wi-Fi Alliance çözüm için harekete geçti. Önümüzdeki yıl yayınlanacak Wi-Fi 6 ile birlikte Wi-Fi versiyonlarının isimlerini anlamak da daha kolay hâle gelecek.

2019’da yayınlanacak yeni nesil Wi-Fi teknolojisinin tam adı Wi-Fi 802.11ax olacak. Ancak daha anlaşılır olma hedefindeki Wi-Fi Alliance, nesil sayısının doğrudan belirtildiği isimlendirme modelini kullanacak.

Yeni isimlendirme yaklaşımının hem üreticilere hem operatörlere hem de son kullanıcılara yardımcı olacağını söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır. Bu sayede şirketlerin Wi-Fi ürünlerini anlatması kolaylaşırken, tüketiciler de ellerindeki cihazların Wi-Fi teknolojisinin güncelliği hakkında rahatlıkla fikir sahibi olabilecek.

Wi-Fi 6 ismi açıklanırken eski versiyonların isimleri de güncellendi

Wi-Fi Alliance yeni versiyon için Wi-Fi 6 ismini açıklarken, mevcut versiyon ve bir önceki neslin isimlerinde de güncelleme yaptı. Buna göre, hâli hazırda en güncel Wi-Fi versiyonu olan 802.11ac bundan böyle Wi-Fi 5 ismiyle anılacak. 2009’da duyurulan 802.11n ise Wi-Fi 4 adıyla varlığını sürdürecek.

İLGİLİ HABERLER