Teknoloji

WhatsApp yöneticisinden Telegram’a gizlilik eleştirisi

whatsapp kişi engelleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

WhatsApp veya daha genel bir ifadeyle çatı şirketi Meta son birkaç aydır taarruza geçmiş durumda. Meta CEO’su bir süre önce kendi şirketinin haberleşme platformunun Apple’ın iMessage’ından daha güvenli olduğunu belirtmişti. Şimdi de WhatsApp’ın başındaki isim olan Will Cathcart hedef tahtasına Telegram’a koydu.

Wired tarafından yayınlanan bir makaleyi alıntılayan Cathcart, Telegram’ın “uçtan uca şifreleme” teknolojisini uygulama yöntemine ilişkin eleştirilerini paylaştı. Bu yöntemin bağımsız kuruluşlarca doğrulanmadığını söyleyen Cathcart, başka kusurların varlığına da dikkat çekti.

Uçtan uca şifrelemenin varsayılan olarak aktif hâle getirilmediğini belirten Cathcart, grup sohbetlerinde bu desteğin sunulmadığına da dikkat çekti. Söz konusu durum Telegram tarafından da doğrulanmış ve bunun verilerin yedeklenmesi sırasında soruna yol açtığı belirtilmişti.

Telegram cephesinden de WhatsApp’a eleştiriler var

Telegram’ın da en büyük rakibine yönelik eleştirileri olduğunu hatırlatmakta fayda var. Örneğin, sohbetleri Google Drive üzerinde yedeklemek şifrelemeyi devre dışı bırakıyor. Bu da devletlerin sohbetlere erişim yerine Meta yerine Google’ın kapısını çalarak bilgilere ulaşmasını mümkün hâle getiriyor.

İki tarafın birbirine bu tarz eleştirilerde bulunmasına pek şaşırmamak gerekiyor. Telegram’a yönelik eleştirilerini uzun bir tweet dizisiyle dile getiren Cathcart’ın paylaştığı Wired makalesinin de ilginç olduğunu söylemek gerekiyor. Söz konusu makalede, Telegram’daki gizli sohbetlere Rus devlet yetkililerin erişebildiği iddia ediliyor

İLGİLİ HABERLER