Teknoloji

WhatsApp yedeklerinin güvenliğini artıracak şifreli koruma özelliği yolda

whatsapp kişi engelleme

WhatsApp, sohbet yedeklemelerini şifreleyerek yalnızca kullanıcı tarafından erişilebilmesini sağlayan yeni bir şifre koruma özelliği üzerinde çalışıyor. Böylelikle bulut yedeklemelerinin güvenliğini daha da artırmayı hedefliyor.

WABetaInfo, geçen yıldan beri çalışmaları devam eden bu özellik hakkında bilgi verdi. Ayrıca hizmetin iOS ve Android uygulamalarında nasıl sunulabileceğine dair ekran görüntülerini paylaştı.

Ekran görüntülerinden birinde, “iCloud Drive yedeklemenize yetkisiz erişimi önlemek için, gelecekteki yedeklemeleri şifrelemek için kullanılacak bir parola belirleyebilirsiniz” diye yazıyor. “Yedeklemeden geri yüklediğinizde bu şifre gerekecektir.” ifadesi de görülüyor. Daha sonra uygulama, kullanıcıdan telefon numarasını onaylamasını ve en az sekiz karakter uzunluğunda bir şifre seçmesini istiyor. Başka bir ekran görüntüsünde ise, WhatsApp’ın “unutulan şifreleri kurtarmaya yardımcı olamayacağı” konusunda uyarıda bulunduğu görülüyor.

WhatsApp sohbetleri uçtan uca şifrelenmiş durumda bulunuyor. Yani mesajlar yalnızca gönderen ve alıcı tarafından görülebiliyor. Buna rağmen hizmet, bu korumanın Google Drive ve iCloud‘da depolanan çevrimiçi yedeklemeleri kapsamadığı konusunda uyarıyor. Yedekler sunuculara girdikten sonra bunların güvenliği, geçmişte bunları geçerli arama izinleriyle emniyet yetkilileri tarafından erişilebilir hâle getirmiş olduğunu gördüğümüz bulut hizmeti sağlayıcılarının sorumluluğuna kalıyor. Yedekleri yalnızca sizin bildiğiniz bir parola ile şifrelemek, teorik olarak herhangi birinin yetkiniz olmadan sohbet geçmişinize erişmesini engelleyecektir.

Bu özellikle ilgili en son haberler, WhatsApp’ın itibarı, ana şirket Facebook ile daha fazla bilgi paylaşabileceği korkusunu körükleyen yeni bir gizlilik politikası değişikliğine dair tartışmaların yapıldığı bir zamanda geldi. WhatsApp, yeni politikanın kullanıcıların kişisel mesajlarının güvenliğini etkilemediğinde ısrar etse de BiP, Signal ve Telegram gibi rakip mesajlaşma hizmetleri, kullanıcılar diğer seçenekleri keşfettikçe ilgide büyük bir artış gördü.

WABetaInfo, WhatsApp özelliklerinin resmen çıkışından önce bunları duyurmasıyla ün toplamış bir site. QR kodlarıyla kişi ekleme veya kaybolan mesajlar gibi özellikleri de çıkışından önce haber vermişti. Bu nedenle sitenin bu son sızıntısına da güvenebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER