Teknoloji

WhatsApp yalan haber ile mücadele için dışarıdan destek alacak

whatsapp iphone

whatsapp yalan haberYalan haberlerin yayılması konusunda pek çok kişinin aklına ilk olarak Facebook ve Google gibi platformlar gelse de, WhatsApp’ın da bu konudaki sicili pek iyi değil. Facebook’un çatısı altındaki iletişim platformu üzerinden yayılan asılsız bir haber Hindistan’da kısa süre önce toplumsal bir linçe dönüşmüş ve çıkan olaylarda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Hindistan hükümetinin de çıkan olaylardaki rolü nedeniyle eleştirdiği şirket, problemlerini çözmek için harekete geçti. WhatsApp yalan haber ile mücadele konusunda kendisiyle çalışacak araştırmacılara 50 bin dolara varan maddi destekler sağlayacağını açıkladı.

WhatsApp’ın çatı şirketi Facebook’un araştırma blogunda yayınlanan bir yazıda, proje kapsamında platformda yalan haberlerin yayılması konusuna farklı açılardan yaklaşan araştırmaların değerlendirmeye alınacağı belirtildi. Seçimlerle ilgili bilgilerin değerlendirilebilmesi, dijital okuryazarlık ve viral içerik gibi kavramlar, WhatsApp’ın araştırmaların üzerinde durmasını istediği noktalar arasında bulunuyor. İçeriği incelemeden problemli veya yasadışı davranışları tespit edebilmek de WhatsApp’ın önem verdiği noktalar arasında yer alıyor. Platform uçtan uca şifreleme konusundaki taahhüdüne zarar getiren bir harekette bulunmayı istemiyor.

Yapılan açıklamaya göre; WhatsApp araştırmacılara rehberlik edecek, ancak herhangi bir şekilde veri sağlamayacak. Araştırmaların tüm sonuçları araştırmacılara ait olacak ve bunların WhatsApp ile paylaşılması gibi bir zorunluluk bulunmayacak. Araştırma taslaklarının teslimi için 12 Ağustos’a kadar süre verilirken, ödenecek desteklerin araştırmacıların bağlı olduğu üniversite veya organizasyonlara yönlendirileceğinin altı çizildi.

WhatsApp yalan haber ile mücadele konusunda başka bir adım atacak mı henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili olarak şu an için WhatsApp’tan da, çatı şirketi Facebook’tan da detaylı bir bilgi verilmiş değil.

İLGİLİ HABERLER