Manşetler

WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliğini tüm araçlarına getirdi

whatsapp hd fotoğraf gönderme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

whatsapp

WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliğini bünyesinde yürütülen tüm iletişime getirdiğini açıkladı. Şirket, böylelikle bundan neredeyse 1,5 yıl önce başladığı entegrasyon sürecini tamamlamış oldu. 2014’ün kasım ayında yazılı mesajları şifrelemeye başlayan WhatsApp, Open Whisper Systems ile birlikte hareket etmişti. O dönemde atılan adımlar, bugün itibarıyla platform üzerindeki tüm iletişim araçlarına yayıldı. Artık hem iOS hem de Android kullanıcıları, WhatsApp üzerindeki sesli aramalarında, video ve grup sohbetlerinde şifreleme imkanlarından faydalanabilecek.

Evrensel şifreleme uygulamak, bir dizi yeni koruma sistemini hayata geçirmeyi de mümkün kılıyor. Bir kullanıcıyla olan iletişim şifrelendiği anda WhatsApp istemcisi durumdan kullanıcıları haberdar edecek ve şifrelenmemiş mesajları göndermeyi reddedebilecek. Şirket, böylelikle sistemin “downgrade” saldırılarına karşı açık olduğu endişelerine de yanıt vermiş oldu.

whatsapp uctan uca sifreleme

Uçtan uca şifrelemenin WhatsApp’ı kolluk kuvvetlerinin veri erişim taleplerine karşı tamamen dayanıklı kıldığını şu an itibarıyla söylemek zor. Güvenlik dünyasında yeni saldırı yöntemleri ve açıklar sıklıkla keşfedilebiliyor. Devletlerin çeşitli amaç doğrultusunda bu tarz saldırı yöntemlerini satın aldığı ve stokladığı da biliniyor. WhatsApp’ın sistemi halen mesajları merkezi olarak yönetiyor, anahtar değişimlerini koordine ediyor ve hem sunucularda hem de telefonlarda çalışan kodlar üzerinde sıkı kontrolünü korumayı sürdürüyor. Dolayısıyla WhatsApp’ın veri tabanına erişim girişimlerinde şirketin desteğini almak “zorunlu” gibi gözüküyor. Ancak Apple ve FBI arasında yaşananlar ve FBI’ın ilk baştaki talebine rağmen Apple’dan yardım almadan iPhone güvenliğini aşması, bu tarz konularda kesin konuşmanın önüne geçiyor.

Ortaya çıkan sonuç, WhatsApp kullanıcıları için yüksek güvenlik anlamına geliyor. Popüler iletişim servisini başka servislerin de izlemesi oldukça muhtemel gözüküyor. Open Whisper’ın protokol kodu açık kaynaklı olduğu için başka servislerin de WhatsApp’ın uyguladığı uçtan uca şifrelemeyi hayata geçirmesinin önünde bir engel bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER