Teknoloji

WhatsApp TextSecure kodunu kullanarak uçtan uca şifreleme sunmaya başlıyor

whatsapp iki faktörlü doğrulama

whatsapp-logo-130613

WhatsApp’ın Android uygulaması için yayınlanan son güncelleme, ilginç bir özelliği de beraberinde getiriyor. Güncellemenin ardından uçtan uca şifreleme kullanıcılara varsayılan olarak açık biçimde sunuluyor. Google, Microsoft ve Apple tarafından sunulan mesajlaşma çözümleriyle karşılaştırıldığında WhatsApp’ın şifreleme çözümünün en kuvvetli güvenliği sağlayacağı belirtiliyor. Şifreleme sistemi için Open Whisper Systems ile işbirliğine giden WhatsApp, yeni özellikleri inşa etmek için açık kodlardan faydalandı. Yeni özelliklerin WhatsApp’ın iOS’teki kullanıcılarına ne zaman sunulacağı ise henüz bilinmiyor.

“Uçtan uca” sıfatının kullanılması, Gmail veya Facebook Chat’in aksine, WhatsApp’ın kendi isteğiyle bile mesajların üzerindeki şifreyi kaldıramayacağı anlamına geliyor. Yasal bakımdan bir zorunluluk olsa bile WhatsApp mesajların üzerindeki şifreyi kaldıramıyor. Kullanıcılar arasında değişim anahtarları oluşturacak olan şirket, böylelikle sadece konuşmadaki iki kişinin mesajlara erişmesini sağlıyor. Cryptocat, Silent Text ve Telegram gibi uçtan uca şifreleme sunan uygulamalar olsa da, 600 milyon kullanıcıya sahip olan WhatsApp bu hizmeti sağlayan en büyük platform oluyor.

Open Whisper Systems ‘ın Signal, Redphone ve TextSecure gibi uygulamaların altında imzası bulunuyor. WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemeyi yerleştirirken özellikle TextSecure’dan faydalandığı belirtiliyor. Böylelikle bir saldırgan gelecekte mesajların üzerindeki kilidi kırsa dahi mesajların üzerindeki şifre korunuyor. Bu özellik ileri gizlilik olarak adlandırılıyor. Open Whisper Systems’tan yapılan açıklamada ekibin mevcut uygulamaları geliştirmeye devam edeceği, ancak gelecekte bu tarz entegrasyonların sayısının artırılmasının planlandığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER