Teknoloji

WhatsApp Telegram bağlantılarını engellemeye başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

whatsapp-messenger-270315

WhatsApp Telegram kullanıcıları için garip bir uygulamaya girişti ve WhatsApp’taki Telegram kullanıcıları bu durumun farkına varmaya başladılar. WhatsApp’ta sorun yaşandığı zamanlar bunu iyi değerledirerek popülerlik kazanan rakip sohbet uygulaması Telegram’ın Telegram.me alan adına açılan bağlantılar WhatsApp tarafından engellenmeye başladı.

Telegram.me ile ilgili URL’ler mesajlarda hâlâ görünüyor, ancak bunlar bağlantı niteliği taşımıyor ve kullanıcılara bu bağlantıları herhangi bir uygulamaya yapıştırma izni de verilmiyor. Yani Telegram.me bağlantılarına zararlı yazılım veya spam muamelesi yapılıyor.

Söz konusu davranış bütün cihazlarda gösterilmiyor, ancak cihazlar içinde bu davranışın tutarlılığı söz konusu. Yani belirli bir mesaja veya sohbet odasına açılan bağlantılar ve kullanıcı adları WhatsApp tarafından engelleniyor.

telegram-whatsapp-engelleme-011215

The Verge sitesi, Telegram’ın bu aktiviteyi doğruladığını belirtiyor. WhatsApp sessiz sedasız yayınladığı güncellemeyle birlikte bu davranış ortaya çıkmaya başlamış. Aslında yayınlanan güncelleme bir önceki güncellemeyle aynı şekilde 2.12.367 seri numarasını taşıyor, ancak bir Telegram sözcüsü yeni bir 367 güncellemesinin çıkarıldığını belirtiyor.

Bu güncelleme henüz WhatsApp kullanılan her cihaza ulaşmadığı için söz konusu engelleme henüz bütün cihazlarda görünmüyor. Testler engellemenin sadece Telegram.me alan adlı değil, Telegram.com alan adlı bağlantıları da etkilediğini gösteriyor. Halbuki Telegram.com ABD’de yayınlanan bir gazetenin web sitesine açılıyor.

Bağlantı engellemeleri WhatsApp’ın sahibi olan Facebook’ta sıklıkla kullanılan araçlardan bir tanesi. Şirket geçmişte bu tür engelleme uygulamalarından dolayı tartışma yaratmıştı. 2010 yılında yeni çıkan mesajlaşma sisteminde Pirate Bay bağlantıları engellenmişti. Benzer şekilde bazı korsan uygulamaların da Haber Kaynağı üzerinde gösterilmesine engel olunmuştu. Son zamanlarda da Facebook, kullanıcılara her bir paylaşımı başına reklam gelirlerinin belirli bir yüzdesini ödeyen Tsu.co sosyal ağıyla ilgili her türlü bahsede engelleme getirmişti. Facebook bu tarz engellemelere alışık gibi görünse de, ilk kez WhatsApp’ta bu kadar büyük derecede bir bağlantı engellemesinin yapıldığı görülüyor.

WhatsApp Telegram arasındaki bu durumla ilgili olarak, Telegram’a yönelik engellemenin kasten mi olduğu, yoksa istemdışı oluşan bir açıktan mı kaynaklandığı zamanla ortaya çıkacak. Ancak Telegram bu durumdan dolayı endişeli değil gibi görünüyor. Bir Telegram sözcüsü, normal şekilde medyadan gelecek tepkilerin ardından Facebook’un geri adım atacağını ve problem nedeniyle akıllı filtreleme sistemini suçlayacağını söylüyor. Aynı durumun bu kez de tekrarlanacağını da ekliyor. Facebook ve WhatsApp tarafından ise henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

İLGİLİ HABERLER