WhatsApp’ta istenmeyen gruplara zorla sokulma devri sona eriyor

WhatsApp grupları günümüzde iletişimin en temel mecralarından biri olsa da, herkesin kafasına göre bir grup kurup insanları gelişigüzel biçimde dahil etmesi sıkıntı yaratabiliyor. İnsanlara ayıp olmasın diye çıkılamayan grupların yarattığı mesaj trafiğini hafifletmek için sessize almak etkiki bir araç olsa da, problem için kökten bir çözüm sunmuyor. Ancak WhatsApp’ın son hamlesi beklenen çözümü getiriyor.

Facebook’un çatısı altındaki popüler haberleşme platformundan yapılan açıklamada, bundan böyle gruplara eklenme konusunda kullanıcılara daha fazla kontrol imkânı verileceği belirtildi. Kullanıcılar diledikleri takdirde sadece kişi listelerinde kayıtlı olanların kendilerini gruplara eklemesine izin verebilecek. Onay vermediği hiçbir gruba katılmak istemeyenler ise bu ayarı “hiç kimse” şeklinde değiştirebilecek. Mevcut durumundan memnun olanların önünde ise “herkes” seçeneği bulunuyor. Kişi listesindeki kişiler üzerinde daha yoğun biçimde ince ayar yapmak ise şu an için mümkün değil.

Eğer biri sizi bir gruba eklemek isterse ve ayarlarınız bunu engelliyorsa, grubu kuran kişiden size özel bir mesaj göndermesi istenecek. Bu özel mesajın içinde 72 saat boyunca aktif kalacak bir gruba giriş bağlantısı da yer alacak. Kısacası kullanıcıların önünde gruba katılım konusunda karar vermek için üç gün olacak.

WhatsApp’ın bu hamlesi, uygulama etrafındaki gizlilik endişelerinin azaltılması yönünde atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Özellikle WhatsApp’ın haber dağıtımında önemli bir araç olarak kullanıldığı ülkelerde geniş ölçekli gruplar üzerinden yalan haberler yayılabiliyor. Dolayısıyla bu yeni özelliği; görsel arama, mesaj iletiminin sınırlanması ve Hindistan’da devreye sokulan bilgi doğrulama servisiyle aynı grupta değerlendirmek de yanlış olmayacaktır.

WhatsApp gruplara katılımda yetkiyi kullanıcıya bırakan yeni özelliğini önümüzdeki haftalarda kademeli olarak dağıtacak. Kullanıcılar uygulamanın en güncel versiyonunu yükledikten sonra Ayarlar > Hesap > Gizlilik > Gruplar sıralaması üzerinden diledikleri şekilde ayar değişikliği gerçekleştirebilecek.

İLGİLİ HABERLER