Teknoloji

WhatsApp sohbet yedekleri için şifrelemeyi etkinleştirmeye başladı

whatsapp kanallar

Bekleyiş sona erdi ve Facebook CEO’su Mark Zuckerberg perşembe günü yaptığı duyuruda, WhatsApp sohbet geçmişinizi hem Android hem de iOS’te şifrelemenin artık mümkün olduğunu açıkladı. Şirket, tüm kullanıcılara tutarlı ve güvenilir bir deneyim sunabilmeyi sağlamak amacıyla özelliği yavaş yavaş kullanıma sunmayı planlıyor.

Bu özelliğe erişebildiğiniz zaman, yedeklemelerinizi iCloud veya Google Drive’a ulaşmadan önce güvenceye almanızı sağlar. Bu noktada, ne WhatsApp ne de bulut hizmeti sağlayıcınız dosyalara erişemez. Sohbet günlüklerinizi koruyan 64 basamaklı şifreleme anahtarını kaybederseniz, yedeklerinizi kurtaramayacağınızı da belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, yedeklerinizi bir parolayla güvenceye almak da mümkündür. Bu durumda, parolayı kaybetseniz bile bunu kurtarmanız ve dosyalara erişim sağlamanız mümkün olacaktır.

WhatsApp, 2016’dan beri kullanıcıların birbirlerine uçtan uca şifrelenmiş ve güvenli bir şekilde mesaj göndermesine izin verse de, daha bu yılın başlarında şifreli yedeklemeleri test etmeye başladı. Bugünkü duyuru ile şirket, eksiksiz bir uçtan uca şifreli mesajlaşma deneyimi sağlama yolunda son adımı attığını söyledi.

whatsapp şifrelenmiş yedek

Ne var ki, uçtan uca şifrelemenin gizliliğinizin tamamen korunacağını garanti etmediğini belirtmekte fayda var. Ağustos ayında yayınlanan The Information tarafından yayınlanan bir habere göre Facebook, şifrelenmiş verilerin şifresini çözmek zorunda kalmadan analiz edebilen ve bu bilgilere dayalı reklamlar sunabilen bir yapay zekâ geliştiriyor. WhatsApp’ın başkanı haberi yalanlamıştı, ancak bu durum, gizliliğin yalnızca uçtan uca şifrelemenin varlığından daha fazlası olduğunu hatırlatıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER