Teknoloji

ABD Adalet Bakanlığı’nın yeni hedefi WhatsApp

whatsapp hd fotoğraf gönderme

whatsapp sifreleme

San Bernardino saldırısı zanlılarından birine ait iPhone’daki verilere ulaşılması isteği üzerine FBI ile Apple arasında başlayan tartışma, son zamanlarda teknoloji dünyasında gündemin zirvesine yerleşmiş durumda. Görünen o ki, şifreleme konusunda başlayan tartışma biraz daha alevlenecek. The New York Times’ın haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı’nın hedefinde şimdi de Facebook’un sahibi olduğu mesajlaşma servisi WhatsApp yer alıyor. WhatsApp Messenger, kullanıcılarına şifreyle korunmuş biçimde iletişim kurma imkanı veriyor.

ABD’de devam eden bir davada hakim iletişimi takip altına alma izni verse de, izlemeyi yapmakla yükümlü yetkililer WhatsApp mesajlarının üstündeki şifreyi kaldıramadı. WhatsApp şifreleme konusunda uçtan uca hareket ettiği için kullanıcılar arasındaki mesajları sadece gönderen ve alıcılar görebiliyor. Söz konusu mesajları WhatsApp da görüntüleyemiyor.

WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme yöntemi, Facebook’un Brezilya’da da resmi makamlarla karşı karşıya gelmesine neden olmuştu. Mahkemenin mesajlara erişim talebini geri çeviren Facebook’un bir yöneticisi, geçtiğimiz ay gözaltına alınmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı ise şu sıralarda soruşturmada nasıl ilerleyeceği konusunu değerlendiriyor. Davanın terörizmle ilgisinin bulunmadığı belirtilirken, WhatsApp’tan henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Kullanıcıların gizlilik konusundaki endişelerini gündeme taşıyan sivil toplum kuruluşu Electronic Frontier Foundation, mahkemelerin hem Apple hem de WhatsApp davalarında “usule aykırı yükümlülük” oluşturmayacak şekilde davranması gerektiğini belirtti.

Apple’ın FBI ile yaşadığı şifreleme tartışmasında ortaya attığı tezler, WhatsApp’ın da kendisini savunması için fazlasıyla uygun gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER