Teknoloji

WhatsApp ile paylaşılan fotoğraflar için kendi kendini silme özelliği yolda

whatsapp en son görülme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

WhatsApp yakın zamanda Facebook ile kullanıcı verisi paylaşımını zorunlu hâle getirecek olan gizlilik sözleşmesi güncellemesi nedeniyle gündemde epey yer tutmuştu. Kabul etmesi zorunlu tutulacak gizlilik sözleşmesi güncellemesi 15 Mayıs tarihinde yürürlüğe girecek, ancak şirket şu sıralar bir kişinin gizliliğinin ihlâl edildiğine yönelik tartışmalara meydan verebilecek durumların önüne geçmeyi amaçlayan gizlilik odaklı bir özellik üzerinde çalışıyor. WhatsApp şu sıralar bir kişiyle paylaşıldıktan kısa bir süre sonra kendi kendine kaybolan fotoğraflar özelliğini test ediyor.

WABetaInfo sitesi, şu anda geliştirilmekte olan, bir sohbette fotoğrafları kendi kendine yok edecek bir özelliğin ekran görüntülerini paylaştı. WhatsApp güncellemelerini yakından takip eden site, bu kendi kendini yok eden fotoğrafların sohbetten içe aktarılamayacağını veya kopyalanamayacağını belirtiyor. Bununla birlikte, WhatsApp görünüşe göre karşı taraftaki kişinin zamanlayıcı bitmeden ve fotoğraf kaybolmadan ekran görüntüsü almasını engelleyebilecek bir özellik geliştirmedi.

Ekran görüntülerinden birine bakılırsa, kullanıcılar kendi kendini yok eden bir fotoğrafın paylaşıldığı, devam etmekte olan bir sohbetten ayrılırsa, geri döndüklerinde artık o paylaşılmış fotoğrafları göremeyecekler. Metin kutusunun sol tarafında görünecek bir sayaç olacak. Ancak, bir fotoğrafın silinmeden önce erişilebilir kaldığı süre hakkında henüz bir bilgi yok.

WhatsApp, zaten kendi kendini silen mesajlar olarak nitelendirilen benzer bir özelliğe sahip. Ancak bir sohbet yalnızca 7 gün sonra otomatik olarak siliniyor. O zamana kadar, diğer uçtaki kişi paylaştığınız tüm metin ve medyayı görebilir, bunları yerel olarak telefonuna kaydedebilir ve ekran görüntülerini de alabilir.

WhatsApp’a gelecek bu özellik Telegram’da uzun zamandır var

Ancak, söz konusu özelliğin ne zaman yaygın olarak piyasaya sürüleceği belli değil. Facebook’un sahip olduğu mesajlaşma platformunun baş rakiplerinden olan Telegram, 2017’den beri kendi kendini imha eden fotoğrafların yanı sıra videolar için de benzer bir özellik sunuyor. Ayrıca, karşı taraftaki kişi ekran görüntüsü almayı denediğinde kullanıcıyı bilgilendiren bir ekran görüntüsü algılama özelliğine de sahip.

Şu anda, Telegram’daki Gizli Sohbet özelliği sayesinde bir süre sonra kaybolan metin, fotoğraf ve videolar gönderebilirsiniz. Mesajı göndermeden önce, 1-15 saniye, 30 saniye, 1 dakika, 1 saat, 1 gün ile bir hafta arasında değişen bir kendini imha etme zamanlayıcısı ayarlayabilirsiniz. Ek olarak, Telegram’daki Gizli Sohbet özelliği ekran görüntüsü almayı otomatik olarak engelliyor.

İLGİLİ HABERLER