Teknoloji

WhatsApp grup sohbet bağlantıları ile ilgili güvenlik sorunu

whatsapp hd video

WhatsApp grup sohbetlerine yapılan davetler Google tarafından indekse ekleniyor gibi görünüyor. Motherboard‘un haberine göre, aralarında özel grup sohbetlerine yönelik bağlantıların da yer aldığı davet bağlantıları, internet üzerinde bulunabilir durumda. Üstelik isteyen herkes bu gruplara kolaylıkla katılabilir.

Jordan Wildon adlı bir gazeteci, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, WhatsApp’ın “Gruba Davet Et Bağlantısı” özelliğinin Google’a grupları indeksleme izni verdiğini kaydetti. Bu da onları internet üzerinden erişilebilir hâle getiriyor. Çünkü bağlantılar WhatsApp’ın güvenli ve gizli mesajlaşma servisinin dışında paylaşılıyor.

Motherboard, özel grupları yaptığı belirli Google aramalarıyla buldu ve sonuçlar arasında birçok müstehcen paylaşımın yapıldığı grubun da olduğu kaydedildi. Bir kere gruba katıldıktan sonra, tüm katılımcıların listesine ve onların telefon numaralarına da ulaşmak mümkün oldu.

Grup yöneticileri istedikleri takdirde bir sohbete ait bağlantıyı geçersiz hâle getirebiliyor. Ancak Wildon, bazı durumlarda WhatsApp’ın sadece yeni bir bağlantı yarattığını, orijinal bağlantıyı devre dışı bırakmaya gerek görmediğini kaydetti. WhatsApp grup bağlantıları çeşitli uyarılarla birlikte geliyor ve bu bağlantının sadece güvenilen kişilerle paylaşılması öneriliyor.

WhatsApp temsilcisi Alison Bonny, The Verge sitesine gönderdiği e-posta iletisinde, “Aranabilir genel kanallarda paylaşılan tüm içerik gibi, İnternet’te herkese açık olarak gönderilen davet bağlantılarını diğer WhatsApp kullanıcıları bulabilir.” ifadesini kullandı. Aynı zamanda “Kullanıcıların tanıdıkları ve güvendikleri kişilerle özel olarak paylaşmak istedikleri bağlantılar herkese açık bir web sitesinde yayınlanmamalıdır.” diyerek sözlerine eklemede bulundu.

Google ise konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama yapmadı. Ancak şirketin arama ile ilgili resmi bağlantısı Danny Sullivan, “Google gibi arama motorları açık web’deki sayfaları listeler. Burada olan budur. Bir sitenin URL’lerin herkese açık olarak listelenmesine izin verdiği durumlardan farklı değildir.” şeklinde bir tweet attı. Aynı zamanda Google’ın Yardım Merkezi içindeki bir bağlantıyı da mesajına ekledi. Bu sayfada arama sonuçlarında içerik engellemenin nasıl yapılabileceği anlatılıyor.

WhatsApp’ın başı son aylarda güvenlikle ilgili olarak epey ağrıyor. 2018 yılında Suudi Arabistan Amazon CEO’su Jeff Bezos’un telefonuna sızmayı başardı. Bunun WhatsApp üzerinden gönderilen, zararlı yazılım bulaşmış bir mesajla yapıldığı kaydedildi. Geçen mayıs ayında ise, uygulamada keşfedilen bir açığın, Android ve iOS telefonlarında bir telefon görüşmesi aracılığıyla casus yazılımı enjekte etmeye izin verdiği ortaya çıkmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER