Teknoloji

WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyeceklere kısıtlama getirmeyecek

whatsapp kişi engelleme

Bu ayın başlarında, Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, kullanıcıların yeni gizlilik politikasını 15 Mayıs’a kadar kabul etmedikleri takdirde uygulamanın işlevlerini zamanla kaybedeceklerini söylemişti. Bu kararından geri adım atan Facebook şimdi planın değiştiğini ve güncellenen politikayı kabul etmeyen kullanıcıların aslında sınırlı işlevsellikle karşılaşmayacağını söylüyor.

Bir WhatsApp temsilcisi tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada, “Çeşitli yetkililer ve gizlilik uzmanlarıyla yapılan son görüşmeler göz önüne alındığında, güncellemeyi henüz kabul etmemiş olanlar için WhatsApp’ın çalışma biçiminin işlevselliğini sınırlamayacağımızı açıkça belirtmek istiyoruz.” denildi. WhatsApp, bu uygulamanın süresiz biçimde geçerli olacağını kaydetti.

Güncellenmiş WhatsApp gizlilik sözleşmesinin kullanıma sunulması tamamen karmaşaya döndü. Kullanıcıların kafası karıştı, WhatsApp’ın daha fazla kullanıcının kişisel verilerini Facebook ile paylaşmaya başlayacağı endişelerini artırdı. Aslında kullanıcıların telefon numaraları gibi bazı WhatsApp kullanıcı verileri, 2016’da yürürlüğe giren bir politika doğrultusunda zaten Facebook ile paylaşılıyordu. WhatsApp, durumun böyle olmadığını vurguladı, politika güncellemesinin,  WhatsApp üzerinden işletmelere gönderilen ve Facebook sunucularında saklanabilen mesajlarla ilgili olduğunun altını çizdi.

Şirket, konuyla ilgili bir destek makalesinde, yeni politikayı inceleyen kullanıcıların çoğunluğunun bunu kabul ettiğini söylüyor. Ayrıca WhatsApp’ın açıklamasını içeren bu makale, kabul etmediyseniz yeni politikanın size hatırlatılacağını ve bu durumun böyle devam edeceğini belirtti.

WhatsApp, “Facebook’tan destek alan bir işletmeyle iletişim kurmak gibi isteğe bağlı özellikleri kullanmayı seçtiklerinde de dahil olmak üzere, kullanıcılara zaman zaman hatırlatma yapmaya ve güncellemeyi kabul etmelerine izin vermeye devam edeceğiz.” dedi. “Bu yaklaşımın, bir işletmeyle etkileşim kurmak isteyip istemeseler de tüm kullanıcıların sahip olduğu seçeneği güçlendireceğini umuyoruz.”

Yeni WhatsApp gizlilik sözleşmesi Türkiye’de uygulanmıyor

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz şubat ayında WhatsApp’ın güncellenecek gizlilik sözleşmesiyle ilgili olarak ihtiyati tedbir kararı almıştı. 15 Mayıs’tan sonra bir açıklama yapan Rekabet Kurumu, WhatsApp’ın bu yeni gizlilik sözleşmesini Türkiye’de yürürlüğe koymayacağını bildirdiğini duyurmuştu. Sonuç olarak Türkiye’deki WhatsApp kullanıcıları, yukarıda dile getirilen hatırlatma ekranları ile karşılaşmayacaklar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER