Manşetler

WhatsApp Durum mesajları için yeni paylaşım seçenekleri yolda

whatsapp durum

WhatsApp kullanıcılarına WhatsApp durumlarından diğer uygulamalara paylaşım yapmalarına izin verme fikrini test ediyor. WhatsApp’ın beta programındaki kullanıcılar durumlarının altında yeni bir paylaşım seçeneği görmeye başladılar. Bu sayede durumlarını doğrudan Facebook hikâyelerine ya da Instagram, Gmail ya da Google Fotoğraflar gibi bir başka uygulamaya paylaşmak için kullanabiliyorlar.

WhatsApp Durum özelliği servisin Instagram Hikâyeleri tadındaki özelliği olarak biliniyor. Kullanıcılar burada 24 saat sonra kaybolacak fotoğraflar, videolar ya da metinleri paylaşabiliyorlar.

Her ne kadar Facebook’a doğrudan paylaşım için bir bağlantı olsa da, WhatsApp iki servis arasında hesap bağlama gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor. Bunun yerine diğer uygulamalar gibi iOS ve Android veri paylaşımı API’sinden yararlanılıyor. Bu da verinin cihazdaki uygulamalar arasında paylaşıldığı anlamına geliyor.

Facebook’un sahibi olduğu Instagram gibi bir başka servisle bile veri paylaşımı yapsanız, WhatsApp iki paylaşımın da Facebook’un sistemlerinde ayrı olaylar olacağını, birbiriyle bağlanmayacağını söylüyor. Ayrıca WhatsApp durumunu bir başka servisle otomatik olarak paylaşma seçeneği bulunmuyor. WhatsApp bunun her seferinde doğrudan kullanıcı rızasıyla gerçekleşmesini istiyor.

WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımı yapıyormuş izlenimi oluşturmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Facebook anlık mesajlaşma servisini 2014 yılında aldığı zaman, WhatsApp Facebook ile kullanıcı verisi paylaşmayacağı sözünü vermiş, servisin bağımsız ve otonom kalmaya devam edeceğini söylemişti. Bu durum 2016 yılında değişti. Şirket Facebook ile kullanıcı verisi paylaşmaya başlayacağını söyledi. O zamandan beri Facebook’a Alman ve Fransız devlet yetkililerinden bunu durdurmalarına dair uyarılar geldi. 2017 yılında şirkete Avrupa Komisyonu tarafından, satın alma öncesindeki hesapları hangi noktaya kadar birbirine bağlayabileceğine dair yetkilileri yanılttığı gerekçesiyle 122 milyon dolar ceza kesildi.

WhatsApp Durum paylaşımı yeni tartışmaları getirir mi?

Açık konuşacak olursak, WhatsApp’ın yeni durum paylaşım özelliği geçmişte Facebook’un başını belaya sokacak türden bir veri paylaşımında bulunmuyor. Ancak Facebook üç ana servisindeki kullanıcılarına birbirleri arasında tek bir teknik omurga üzerinden mesajlaşma izni verdikçe, masum görünen işlevler dikkatlerin daha fazla çekilmesine neden olacaktır.

2017 yılında kullanıma sunulan WhatsApp Durum özelliği günde 500 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor. 2020 yılında WhatsApp burada reklam göstererek kendisi için bir ilki de gerçekleştirmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER