Teknoloji

WhatsApp dijital ödeme sistemine Brezilya Merkez Bankası’ndan veto

WhatsApp dijital ödeme sistemini Brezilya'da kullanıma sundu

WhatsApp dijital ödeme sistemini kısa süre önce Brezilya’da kullanıma sunmuştu. Ancak bu sistemin macerası şu an için kısa ömürlü olmuşa benziyor. Bloomberg’in haberine göre, Brezilya Merkez Bankası sistemin kullanımını durdurma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamada, kararın gerekçesi şu sözlerle açıklandı: “İlgili karar; değiştirilebilir, hızlı, güvenli, şeffaf, açık ve ucuz bir ödeme sisteminin işleyişini sağlamak, yeterli rekabet ortamını korumak amacıyla alınmıştır.”

WhatsApp’ın çatı şirketi Facebook, ödeme sistemini yaklaşık iki yıl boyunca devam eden testlerin ardından Brezilya’da kullanıma sunmuştu. Hindistan’ın ardından WhatsApp’ın en büyük ikinci pazarı olan Brezilya, Facebook tarafından mükemmel bir başlangıç noktası olarak tanımlanmıştı.

Dijital ödeme sistemi sayesinde kullanıcıların WhatsApp’ı terk etmeden yerel satıcılardan ek bir komisyon ödemeden alışveriş yapması mümkün hâle gelmişti. Hindistan, Brezilya ve gelişmekte olan pek çok ülkede küçük işletmeler çevrimiçi ortamdaki varlıklarını WhatsApp üzerinden sürdürüyor. WhatsApp’ın sistemi, bu işletmelerin dijital ödemeleri kolaylıkla kabul etmesini ve bu sayede daha fazla kişiye ulaşabilmelerini mümkün kılmıştı.

Servis ilk etapta Banco do Brasil, Nubank ve Sicredi bankaları tarafından verilen Mastercard ve Visa kredi kartlarını destekliyordu. Brezilya Merkez Bankası, hem bankalardan hem de kredi kartı şirketlerinden WhatsApp üzerinden para transferini durdurmalarını istedi ve aksi durumda ceza uygulanacağını belirtti.

Brezilya Merkez Bankası yetkilileri, durdurma kararı sayesinde WhatsApp’ın servisinin ülkenin ödeme altyapısına yönelik potansiyel risklerinin inceleneceğini dile getirdi.

Facebook ise WhatsApp dijital ödeme sisteminin Brezilya Merkez Bankası tarafından durdurulma kararını sürpriz olarak niteledi. Şirketten yapılan açıklamada, sorunun çözümü için yerel iş ortakları ve Brezilya Merkez Bankası ile ortak bir çalışma yürütüleceği belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER