Teknoloji

Brezilya WhatsApp yasağını kaldırdı

facebook whatsapp sifreleme

whatsapp brezilyaWhatsApp Brezilya hukuk sistemiyle olan mücadelesine devam ediyor. Geçtiğimiz gün bir mahkeme tarafından alınan süresiz erişim engelleme kararı, kısa süre içinde ülkenin yüksek mahkemesi tarafından kaldırıldı. Brezilya’da WhatsApp erişimi daha önce 2015’in aralık ve 2016’nın mayıs aylarında alınan mahkeme kararlarıyla engellenmiş, ancak yüksek mahkeme o dönemlerde de kararı bozmuş ve kullanıcıların servise ulaşmasını mümkün kılmıştı.

Geçmiş yasakların hepsinde erişim engelinin bitişi için bir tarih belirlenmişti. Ancak son yasakta herhangi bir bitiş tarihi verilmemişti. Mahkeme yasak süresini belirsiz tutarak WhatsApp’ı süren bir soruşturma konusundaki mesajlara erişim konusunda ikna etmeyi amaçlamışa benziyor. WhatsApp avukatları ise şirketin talep edilen verilere erişim talebi olmadığını ve talebi yerine getiremeyeceğini savunuyor. 2014’ün kasım ayından bu yana uçtan uca şifreleme özelliğinin dağıtımını yapan WhatsApp, kullanıcıları arasındaki sohbetlere erişemiyor.

Söz konusu erişim engelleme kararı, WhatsApp ve sahibi Facebook’tan ziyade Brezilya’da faaliyet gösteren beş mobil operatörünü hedef alıyordu. Mahkeme, karara uymayan operatörlere günlük 50000 reale (46500 TL) varan cezaların kesilebileceğini belirtmişti.

WhatsApp Brezilya mahkemesi tarafından getirilen yasağı eleştirmişti

Yasağın duyurulmasının ardından WhatsApp tarafından yapılan açıklamada, bu tarz engellemelerin insanların iletişim kurmalarının, iş yapmalarının ve yaşamalarının önüne geçtiği belirtilmişti.

İLGİLİ HABERLER