Manşetler

Brezilya’daki geçici WhatsApp erişim engeli kaldırıldı

whatsapp hd fotoğraf gönderme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

whatsapp-logo-310315

Brezilya’da Sao Paulo’daki bir mahkemenin, kriminal dava dosyasıyla ilgili bir emri yerine getirmediği gerekçesiyle telekom operatörlerine popüler mesajlaşma servisi WhatsApp’a erişimi engellemeleri yönünde talimat vermesinden bir gün sonra, WhatsApp üzerindeki geçici yasak kaldırıldı.

Engelleme kararının kaldırılmasıyla ilgili karar alan, ancak ilk kararı alan hakim olmayan Xavier de Souza, şirketin mahkemeye bir bilgi sağlamaması nedeniyle milyonlarca kullanıcının etkilenmesinin mantıklı olmadığını belirterek yasağın kaldırılması yönünde hüküm belirtti. Hakim bunun yerine söz konusu davayla ilgili iki mahkeme emrini yerine getirmeyen şirkete daha yüksek bir para cezası kesilmesini önerdi.

Brezilya’daki WhatsApp yasağı perşembe gününe girildiği gece saatlerinde verilmişti ve 48 saat boyunca geçerli olacaktı. Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp Brezilya’da oldukça popüler. Bu ülkede 100 milyondan fazla kullanıcı pahalı mobil tarifelere alternatif olarak ücretsiz mesajlaşma servisinden yararlanıyor. Brezilyalı telekomünikasyon şirketleri devletten WhatsApp’a baskı uygulamasını istemiş, sunulan ücretsiz mesajlaşma ve görüşme servisinin düzenlemelere dahil olmadığı ve yasadışı olduğunu öne sürmüşlerdi. Ne var ki, devlet yetkilileri şu zamana kadar WhatsApp’a onların istedikleri doğrultuda bir zorunluluk getirmemişti.

WhatsApp erişim engellemesi perşembe gününün ilk saatlerinde başladı ve 48 saat boyunca sürecekti. Facebook’un sahibi olduğu uygulama Brezilya’da oldukça popüler. Ülkedeki 100 milyondan fazla kullanıcı pahalı mobil tarifelere bir alternatif olarak ücretsiz mesajlaşma servisinden yararlanıyor. Brezilyalı telekom şirketleri devletten WhatsApp’a karşı tedbir almasını, çünkü sunulan ücretsiz sesli görüşme servisinin düzenlemelere tabi olmadığını ve yasadışı olduğunu öne sürmüşlerdi. Ne var ki, devlet yetkilileri şimdiye kadar WhatsApp ile ilgili herhangi bir uygulamada bulunmadılar.

İhtiyati tedbir nedeniyle Brezilya’daki birçok kullanıcı Telegram gibi alternatiflere yöneldi. Telegram’ın geçici yasağın devreye girmesinden sonraki birkaç saat içinde 1.5 milyon yeni kullanıcı kazandı. Şili ve Arjantin’deki kullanıcılar da yasaktan etkilendiler. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de çarşamba gecesi yayınladığı bir mesajla yasağı eleştirdi, Facebook Messenger’ın açık olduğunu söyleyerek takipçilerini yasağa karşı internet ortamında seslerini yükseltmeleri çağrısında bulundu.

Zuckerberg Brezilya’nın şimdiye kadar açık internet oluşturma misyonundaki müttefiklerden bir tanesi olduğunu dile getirdi, Brezilyalılar’ı da düşüncelerini internet üzerinden paylaşmada en tutkulu kitle olarak nitelendirdi. Kişilerin verilerini korumaya yönelik çabalarının bir hakim tarafından verilmiş karara yol açarak Breazilya’da WhatsApp kullanan herkesi cezalandırması karşısında şaşkın olduğunu da belirtti.

Reuters yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, WhatsApp’a geçici erişim engeli gelmesine neden olan davanın Sao Paulo maftyasıyla bağlantılı olan bir uyuşturucu trafikçisiyle ilgili olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER