Teknoloji

Avrupa Birliği’nden WhatsApp’a veri gizliliği cezası

whatsapp web

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, Avrupa Birliği veri gizliliği kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle 225 milyon avro cezaya çarptırıldı. İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından açıklanan 89 sayfalık karar metninde WhatsApp’ın kişisel verilerin yönetimi konusunda Avrupa Birliği vatandaşlarını yeterince bilgilendirilmediği belirtildi. Facebook’la bilgi paylaşımı konusunun şeffaf olmaması da İrlandalı yetkililerin sıkıntılı bulduğu noktalar arasında yer alıyor.

WhatsApp’tan zaten oldukça uzun olan gizlilik politikasını güncellemesi ve kullanıcılarını veri paylaşımı konusunda bilgilendirme yaklaşımını değiştirmesi talep edildi. Söz konusu değişiklikler yapıldığında WhatsApp, Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) uyum sağlamış olacak. WhatsApp, 2018’de yürürlüğe giren GDPR’nin ilk kurbanlarından biri olmuştu.

WhatsApp’tan konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “WhatsApp güvenli ve gizli bir hizmet sunmayı taahhüt ediyor. Sağladığımız bilgilerin şeffaf ve kapsayıcı olması için çalıştık ve bunun için çalışmayı sürdüreceğiz. İnsanlara 2018’den beri sunduğumuz bu şeffaflıkla ilgili olarak alınan karara katılmıyoruz ve verilen cezaları tamamen orantısız buluyoruz.”

WhatsApp, Avrupa Birliği veri gizliliği kurallarına uymadığı gerekçesiyle cezalandırılan ilk şirket değil. Amazon’a geçtiğimiz temmuz ayında 887 milyon dolar ceza kesilmişti.

İLGİLİ HABERLER