Teknoloji

webOS açık kaynak sürümüyle TV’lerin ötesine geçecek

lg webos açık kaynakLG webOS’in herkese ücretsiz olarak dağıtılan açık kaynak versiyonunu yayınladı. İsteyen herkes bu sürümü indirebilir ve kodlarıyla oynayabilir. webOS Open Source Edition adını taşıyan bu özel sürüm webOS’in LG markalı televizyonların, akıllı buzdolaplarının ve diğer ürünlerin ötesine geçmesine yardımcı olması bekleniyor. webOS ile çalışan tabletleri veya set üstü cihazları da bu sayede görebiliriz.

webOS’in ikinci kez bir açık kaynak kodlu sürümü yayınlanıyor. İlki 2011 yılında, webOS HP’nin çatısı altındayken yayınlanmıştı. LG’in vatandaşı ve ezeli rakibi Samsung da kendi açık kaynak kodlu işletim sistemi Tizen‘ı geliştiriyor ve bunu aralarında akıllı saatlerin, TV’lerin, Blu-ray oynatıcıların ve robot elektrikli süpürgelerin bulunduğu çeşitli cihazlarda kullanıyor.

LG, Palm’ın geliştirdiği işletim sistemini 2013 yılında HP’den satın alırken sahip olduğu büyük hedeflerine atıfta bulundu. Şirketin teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Dr. I.P. Park, LG’nin webOS’i 2013 serisi akıllı TV serisine adapte ettiğinde, bunu webOS’in büyük potansiyel taşıdığı bilinciyle yaptığına dikkat çekti. webOS’in o zamandan bu yana büyük yol katettiğini, olgun ve kararlı bir platform hâlini aldığını ve TV’lerin ötesine geçmeye hazır olduğunu söyledi.

LG, kısa adı NIPA olan Ulusal BT Endüstrisi Tanıtım Ajansı ile birlikte çalışarak webOS için uygun iş tekliflerini bulmaya çalışıyor. Daha sonra uygun adaylara hedeflerine ulaşmaları için gerekli lojistik ve teknik destek sağlanacak. Park, uygulama bazlı ortamdan web tabanlı ortama geçiş yaparken, webOS’in gerçek potansiyelinin henüz ortaya çıkmadığına inandıklarını da dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER