Teknoloji

Web tabanlı Android Flash Tool geliştiricilerin işini kolaylaştırıyor

google play store çince uygulamalar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Diğer mobil platformlarla karşılaştırıldığında, bir Android cihazın kontrolünü ele geçirmek nispeten daha kolay. Ne var ki, bu işlem bile uzman geliştiriciler dışındaki kişiler için sancısız sayılmaz.

Bir Android cihazının flaşlanması, daha sonra yeni bir imaj dosyasının yüklenmesi, kilitli olmayan bir Android telefonda bile zahmetli adımları ve araçları gerektirir. Google, en son Android sürümlerinde ve güncellemelerinde uyumu ve geçişi hızlandırmak amacıyla tüm bu süreci kolaylaştıran bir araç çıkarıyor. Sadece uyumlu bir internet tarayıcısı ve telefonunuzun USB kablosu yeterli oluyor.

Açıkçası, bu araç telefonunuzu Android’in en son sürümüne güncellemeyi zorla gerçekleştirmiyor. Sadece Google’ın düzenli bir şekilde oluşturduğu Android Açık Kaynak Projesi (AOSP) Android derlemesini alıyor, bunu Android’in Project Treble sihrini kullanarak telefona yüklüyor. Böylelikle geliştiriciler sadece bu derlemeleri test etmekle kalmıyor, aynı zamanda uygulamalarını ve yamalarını da bu AOSP versiyonlarıyla test etme imkanı buluyor.

Bu derlemeler geçen yıldan beri sunuluyor. Ancak bu yıl yeni gelen ise Android Flash Tool adlı aracın web tarayıcılarında kullanılabilir hâle gelmesi oluyor. Yeni WebUSB API’dan yararlanan bu araç aslında web tabanlı bir uygulama ve internet tarayıcısına bilgisayara bağlı Android telefonuna erişim iznini veriyor. Geliştiriciler her seferinde AOSP’yi derleme zahmetinden kurtulmakla kalmıyor, aynı zamanda bu imajları yeniden indirme ve AOSP imajlarını flaşlamak için fastboot veya adb gibi araçları kurmak zorunluluğundan kurtuluyor.

android flash tool

Tabii ki, her şey sihirle olmuyor. Geliştiricilerin birkaç temel gereksinimi karşılamaları gerekiyor. Örneğin, internet tarayıcıları WebUSB API kullanabilmeli. Google Chrome ve hatta Microsoft Edge versiyon 79 veya üstü bu desteğe sahip. Android telefon da Project Treble desteğine olmalı. Bu da Android 8 ile yüklü olarak gelen Google sertifikalı bir akıllı telefonunun kullanılabileceğini gösteriyor.

Bu küçük araç AOSP imajlarını derleme ve test etme sürecini, özellikle de Google’ın kendi Pixel telefonları için hızlandıracaktır. Aynı zamanda Project Treble’ın avantajlarından bir tanesini gösteriyor. Uyumlu telefonları en son Android güvenlik seviyelerine çekme konusunda da yeni bir sistem oluşturulmasına kapı açabilir.

İLGİLİ HABERLER