Teknoloji

Wear OS 4 duyuruldu: Daha uzun pil ömrü ve bulut yedekleme özelliğiyle birlikte geliyor

wear os 4
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Wear OS 3’ün dağıtım süreci teknik olarak henüz tamamlanmış değil. Ancak bu durum, Google‘ın Wear OS 4 duyurusunu yapması için bir engel teşkil etmedi. Akıllı saatlerin pil ömrünü uzatmayı amaçlayan yeni işletim sistemi, bulut yedekleme özelliğini de beraberinde getiriyor.

Google’ın Pixel Watch’u çıkarttığı bir ortamda Wear OS platformuna biraz daha fazla ilgi göstermesine şaşırmamak gerekiyor. Yine de, Wear OS 4 duyurusunun biraz sürpriz niteliğinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Google’ın Samsung ile birlikte Wear OS’i yenileyip Wear OS 3’ü duyurmasının üstünden iki yıl geçse de, bu işletim sisteminin geniş ölçekli dağıtımına ancak 2022’nin ikinci yarısı itibarıyla başlanabilmişti.

İyi haber şu ki, Wear OS’nin başarılı olması için hâlâ zamanı var. Wear OS 4’ün geliştirici ön izleme sürümü ve emülatörü dağıtıma çıkarken, platform bu yılın sonları itibarıyla tüm kullanıcılarla buluşacak. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yeni Wear OS sürümü akıllı saatlerin pil ömrünü uzatacak. Buna ek olarak; kullanıcılara fabrika ayarlarına sıfırlama ihtiyacı olmadan saatlerini buluta yedekleme ve yeniden yükleme imkanını da sunacak. Yazıyı konuşmaya çevirme gibi erişilebilirlik özellikleri de Wear OS 4’ün getirdikleri arasında yer alıyor.

Daha uzun pil ömrü ve buluta yedekleme yapılabilmesi, Google’ın Wear OS 3’te en çok şikayet edilen noktalardan ikisine çözüm getirdiği anlamına geliyor. İncelemelerde Pixel Watch’un pili bir günü zar zor çıkarmıştı. Galaxy Watch 4 ve 5’in pil ömürleri ise Samsung’un dokunuşlarıyla çıktıkları dönemlere kıyasla uzamıştı. Yine de, Wear OS 3 işletim sistemli saatlerin şarjının uzun günler boyunca dayanması pek kolay olmuyor. Buluta yedekleme yapılabilmesi ise uzun süreli bir problem niteliğindeydi.

Samsung ve Google, Watch Face Format’ı oluşturmak için de birlikte çalıştı. Bu format sayesinde geliştiricilerin platform için saat kadranları hazırlaması kolaylaşıyor. Watch Face Format ile oluşturulan saat kadranlarının güç tüketimi konusunda daha verimli olacağına da dikkat çekiliyor.

wear os 4

Uygulama tarafında ise Google, Play Store’u güçlendirmeye yönelik adımlarını sürdürüyor. Buna ek olarak, daha fazla Google servisi kullanıcıların bileklerine getiriliyor. Artık Wear OS platformu Gmail ve Google Takvim uygulamalarını çalıştırabilecek. Gmail’de e-postalara saat üzerinden yanıt vermek mümkün olacak. Takvim uygulaması ise kullanıcıların programlarını görüntülemesini, etkinlik davetlerine yanıt vermesini ve görev durumlarını güncellemesini sağlayacak.

Google Wear OS 4 ile daha gelişmiş bir akıllı ev entegrasyonu sunacak

Wear OS 4 ile Home uygulaması içinde daha gelişmiş bir akıllı ev entegrasyonu sunulacak. Bu doğrultuda kullanıcılar ışıklandırmayı ayarlama, medya kontrolü ve kamera bildirimlerinin hareketli ön izlemesi gibi geliştirilmiş cihaz kontrol seçeneklerinden yararlanabilecek.

wear os 4

Google’ın Wear OS 4 duyurusunu yaparak giyilebilir ürün tarafında oluşan momentumu sürdürmeyi istemesi kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Önümüzdeki hafta ve aylarda yeni platformla ilgili daha fazla detayın açıklanması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER