İncelemelerManşetler

WD Black D30 Game Drive İncelemesi

wd black d30 game drive inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

WD Black D30 2 TB Satın Al (Amazon.com.tr) WD Black D30 Satın Al (GittiGidiyor)

Sony ve Microsoft’un en yeni oyun konsollarının harici depolama birimlerine yedekleme ve oyun taşıma imkanını daha da genişletmesi, bu tür ürünlere özel depolama ürünlerini daha da fazlalaştırdı ve ilgi çekici hâle getirdi. WD Black D30 da özellikle oyunculara hitap eden bir harici SSD ürünü olma özelliğini taşıyor. Western Digital, bu ürünü test etmemiz amacıyla bize de gönderdi. Her ne kadar şu an için elimizde PS5, Xbox Series X veya S gibi son model bir oyun konsolu olmasa ve oyuncuların ilgisini çekecek özellikleri ve imkanları tam anlamıyla test edemesek de, elimizde bulunan ve ana iş bilgisayarımız olarak kullandığımız 2021 model, M1 Max işlemcili Apple MacBook Pro ile nasıl bir deneyim sunduğunu anlatmak da, WD Black D30 Game Drive inceleme yazısını okumaya değer hâle getirecektir.

WD Black D30 inceleme: Tasarım

Western Digital’ın Black serisi ürünlerinin, rengini de yansıtan ve farklı görünen bir tasarımı bulunuyor. WD Black D30 için de aynı durum söz konusu, biraz kalın, ancak yüzey alanı yüksek değil. Stand ile birlikte 137 gram ağırlığa, 45.90mm x 96mm x 60.5 mm’lik boyutlara sahip. Standsız hâlde ise 125 gram ağırlığa, 35mm x 96mm x 58mm boyutlara olan aygıt, avuç içine veya cebe kolaylıkla sığıyor. Kutudan çıkan standı sayesinde oyun konsolunun veya bilgisayarın yanına yerleştirebilirsiniz. Bu standı cihaza kolaylıkla takmak ve yerinden çıkarmak kolay. Belki ilk kez çıkarırken bir şeyleri kırmaktan korkabilirsiniz, ancak korkmayın, biraz çektiğinizde stand cihazdan kolaylıkla ayrılacaktır.

wd black d30 game drive inceleme

WD Black D30 Game Drive cihazının kenarları plastikle çevrili. Her iki yüzde, dört bir köşeye yerleştirilmiş vidalar bulunuyor. Ön ve arka yüzünde belirli aralıklarla yerleştirilmiş düşey çizgiler var. Bunlar taşınabilir depolama aygıtına bir konteynır havası kazandırıyor. Bir kenarında, alt kenara yerleştirilmiş ince ve uzun bir LED lamba, cihazın işlem yaptığını gösteriyor. Karşı gelen kenarında ise USB-C portu bulunuyor.

D30’un şık tasarımı, onu arkada bir yerlere gizlemenize gerek bıraktırmayacak. Dahası, oyun konsolunuzun yanında sergilemeyi arzu edeceksiniz. Bu arada barındırdığı diske göre biraz daha geniş tutulan hacmi de ısı yönetimi konusunda biraz olsun avantaj sağlıyor.

WD Black D30 inceleme: Özellikler ve Performans

WD Black D30 modelinin üç farklı depolama alanı seçeneği bulunuyor. 2 TB, 1 TB ve 500 GB olmak üzere üç farklı seçeneği görüyoruz. Bunların fiyatları depolama alanlarına bağlı olarak değişiyor. Eğer farklı birçok oyunu oynamayı seven bir kullanıcıysanız ve konsolunuzda yeterli alan yoksa, oyunlarınızı yedeklemek ve yeri geldiğinde yeniden konsolunuza aktarmak için 1 TB veya 2 TB kapasiteli versiyonu tercih etmeniz yerinde olacaktır. Bizim elimizde de 1 TB kapasiteli WDBATL0010BBK kodlu versiyonu bulunuyor.

wd black d30 game drive inceleme

D30’u kullanıma başlamak oldukça kolay. MacBook Pro ile kullanmak için herhangi bir işlem gerekmedi, doğrudan bilgisayara takıp kullanmaya başladık. PS4, PS5, Xbox Series X veya S gibi oyun konsollarında ise, menü içinde harici depolama bölümlerine girerek D30’un tanıtımını ve yeniden formatlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonra harici diskiniz kullanıma hazır hâle gelecektir. Western Digital, WD Black D30’un 4.50 veya daha üstü sürümle çalışan PlayStation 4 Pro veya PS4 ile uyumlu olduğunu belirtiyor. PlayStation 5 tarafında; PS5 doğrudan oynanması, depolanması veya arşivlenmesi yapılıyor. Xbox Series X, S ve Xbox One tarafında baktığımızda ise, Xbox One oyunlarının doğrudan oynanmasına izin verirken, Xbox Series X ve S’te ise oyunların sadece arşivlenmesine izin veriyor.

Western Digital, her biri ortama 36 GB’lık büyüklüğe sahip olan 50’ye kadar oyunun bu cihaz tarafından depolanabileceğini belirtiyor. Tabii ki, burada verilen değer 2 TB’lık kapasiteye sahip ürün için geçerli. Yüklediğiniz oyunun karmaşıklığı, ilerlemeler ve diğer unsurlara göre depolanabilecek oyun yedeklerini sayısı da değişiklik gösterecektir.

wd black d30 game drive inceleme

Bu, bir NVMe tabanlı sürücü olduğu için, piyasada sıklıkla bulabileceğiniz klasik SATA SSD sürücülerine göre daha yüksek hızlara ulaşabiliyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz USB-C portu SuperSpeed USB desteğine sahip ve 10 GB/s hızlara kadar erişebiliyor. Western Digital, uygun cihazlarda 900 MB/s’ye varan hızlara ulaşılabileceğini belirtiyor. MacBook Pro üzerinde BlackMagic ile yaptığımız SSD testinde 700 MB/s’nin üstünde okuma ve 500 MB/s üzerinde yazma hızlarına eriştik. Yaklaşık 10 GB uzunluğundaki bir klasörü ise sadece 30 saniyelik bir sürede bilgisayardan harici diske aktardık. Fiziksel bağlantı için kutudan çıkan USB-C kablosunu ve McDodo’nun özel USB-A-USB-C adaptörünü kullandık.

wd black d30 game drive inceleme

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, elimizde PlayStation veya Xbox konsolu olmadığı için GameDrive’ın oyunlar tarafında nasıl bir performans sunduğunu tam anlamıyla test etme imkanımız olmadı. Ancak rastladığımız çeşitli incelemeler, PS5 tarafında sunulan aktarım hızının, daha yüksek kapasiteli port sayesinde Xbox Series X ve S’e göre daha iyi olduğunu belirtiyor. Örneğin TechRadar incelemesinde, 51 GB büyüklüğündeki Fallout 4’ün Xbox Series X’in sürücüsünden WD Black D30’a 11 dakika 9 saniyede aktarıldığı belirtiliyor. Bunun da 76 MB/s ile yavaş bir aktarım hızı olduğu belirtiliyor. Bunun en büyük nedeni olarak 10-12 GB gibi daha düşük kapasitede bir hızlı depolama önbellek kapasitesinin varlığı gösteriliyor. Oyunların arşivlenme hızının diğer seçeneklere göre nispeten yavaş olabileceği vurgulanıyor.

Bununla birlikte oyunların çalıştırılması konusunda ise sağladığı desteğin daha iyi olduğu belirtiliyor. Xbox Series X/S veya PS5 için özel olarak tasarlanmış oyunları oynatma desteği sunmasa da, önceki nesil oyunları oynatma konusunda ihtiyaçlara cevap veriyor. Her ne kadar konsolların kendi SSD’leri kadar hızlı olmasa da, oyunların açılması ve kaydedilmesi sırasında geçen sürenin uzun olmadığına vurgu yapılıyor.

WD Black D30 inceleme: Sonuç

WD Black D30 kapasite ve hız konusunda kağıt üstünde yüksek değerleri vadediyor. Tabii ki, bunlara ulaşmanın sınırını sahip olduğunuz cihazın özellikleri belirliyor. Sahip olduğunuz oyun konsoluna bağlı olarak okuma ve yazma hızı değerleri değişiklik gösterecektir. Her ne kadar oyun konsollarıyla bizzat test etmemiş olsak da, okuduğumuz çeşitli incelemeler ve yorumlar bu ürünün Xbox’tan çok PlayStation konsolları için elverişli olduğunu gösteriyor. PS4 ve PS5 konsollarında oyun oynama ve oyunları depolamanın yanı sıra arşivleme imkanı sağlıyor. Xbox oyun konsolu sahipleri için genellikle arşivleme konusunda iyi iş görecektir, ancak aktarım hızının PlayStation’a nazaran geride kalabileceğini akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Tabii ki, adında “Game Drive” teriminin yer alması, WD Black D30’un sadece oyunculara özel bir donanım olduğu anlamına gelmiyor. Eğer dosyalarınızı hareket hâlinde depolamanıza imkan verecek, çantanızda fazla yer tutmayacak, yüksek hızlara ulaşabilen bir ürün istiyorsanız, bunun için de Western Digital’ın bu SSD taşınabilir diski iyi iş görüyor.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.
İLGİLİ HABERLER